Evropská krajní pravice a euroskeptici těžko najdou shodu

V nedávných volbách do Evropského parlamentu mírně posílily „vlastenecké“ strany krajní pravice a euroskeptici, ale dominantní postavení si udržela koalice frakcí tradičních demokratických stran–složená z evropských lidovců, socialistů a liberálů. Tomu, aby krajní pravice, sdružená převážně ve frakci Identita a demokracie (ID), a euroskeptici, sdružující se ve frakci Evropští konzervativci a reformisté (ECR), měli v EP větší vliv, ale brání několik faktorů.

Jedním je skutečnost, že takzvané vlastenecké strany ve frakci ID spojují vlastně jen silně negativní postoje k EU. Cosi jako „internacionála vlasteneckých stran z různých zemí“ je protimluv, protože nacionalisté z podstaty věci upřednostňují zájmy svojí země před společným postupem. 

Kdyby tyto strany dosáhly svého cíle v podobě rozpadu EU a ocitly se v čele svých zemí, je jisté, že by se jednotlivé národní státy pod jejich vedením okamžitě dostaly do konfliktů—živených i minulými křivdami. Německo pod vládou Alternativy pro Německo (AfD) a Česká republika v čele s hnutím Svoboda a přímá demokracie by se kupříkladu skoro jistě okamžitě dostaly do ostrého konfliktu o výklad mnichovské dohody a odsun sudetských Němců z poválečného Československa.

Druhým důvodem je skutečnost, že ačkoliv všechny krajně pravicové strany koketují s autoritářstvím, liší se v míře inklinace k antidemokratickým postojům. Některé koketují s fašismem, jiné nikoliv. 

 Důležité je i jejich vnitřní uspořádání: některé jsou založeny na vůdcovském principu, jiné mají jistou míru vnitřní plurality. Nalézt společný jazyk mezi stranami, v nichž mají hlavní slovo vůdci, a stranami, které dosahují svých rozhodnutí přeci jen na základě jisté vnitřní debaty, je těžké.

Třetí důvod spočívá v tom, že kritika „prohnilé“ liberální demokracie, s jejím důrazem na práva menšin, a odpor k Evropské unii, kterou tyto strany praktikují, z většiny z nich činí obdivovatele či rovnou kolaboranty putinovského Ruska. V podstatě všechny se staví shovívavě k ruské agresi na Ukrajině. Rozdíly mezi nimi existují především v tom, zda Rusko otevřeně podporují nebo jen ukazují k jeho politice jistou míru shovívavosti.

Podle různých zpráv tajných služeb Rusko dokonce některé tyto strany financuje. To už také vedlo ke skandálům v některých z nich poté, co někteří jejich představitelé byli obviněni z přijímání peněz od ruských dezinformačních sítí, vytvořených ruskými zpravodajskými službami. Z ID tak byla těsně před volbami vyloučena německá AfD. 

Vyloučení AfD je samozřejmě projevem licoměrnosti, protože, jak už bylo řečeno, ruské peníze zdaleka „netekly“ jen do AfD. Důvodem pro vyloučení byla tak spíše skutečnost, že se spolupráce s Ruskem na AfD takříkajíc „provalila“, když se její představitelé nechali takříkajíc „chytit při činu.“

Krajní pravice a euroskeptici

Strany sdružené v euroskeptické frakci ECR s některými aspekty krajně pravicových stran leccos spojuje, zejména pokud jde o pohledy na práva některých menšin a migraci, ale liší se od nich v pohledech na budoucnost EU a ruskou agresi na Ukrajině.

Strany sdružené v ECR vesměs nechtějí na rozdíl od některých stran krajní pravice EU zrušit či usilovat o vystoupení svých zemí z ní, Mluví jen o potřebě EU rozvolnit tak, aby v ní měly větší slovo národní státy. Anebo chtějí zastavit další evropskou integraci. 

Jsou také většinově silně kritické k ruské agresi na Ukrajině. To je také důvod, proč se v ECR marně snaží zakotvit maďarská vládní strana Fidesz. Maďarský premiér Viktor Orbán o členství v ECR stojí, ale ta ho zatím odmítá právě kvůli proruským postojům Maďarska. 

Rozdílné postoje k Rusku i k budoucnosti EU užší spolupráci ECR s ID činí skoro nemožnou. Důležitou roli navíc hrají i osobní vztahy. 

Italská premiérka Giorgia Meloniová, která se po eurovolbách stala zásluhou vítězství své strany v Itálii hlavní tváří ECR, se už v minulém roce rozkmotřila s Marine le Penovou z francouzského Národního sdružení. Přesto Meloniová mluvila ještě těsně před eurovolbami o tom, že by chtěla vytvořit cosi jako „superskupinu“ složenou ze stran krajní pravice a euroskeptiků.

Nezdá se ale, že by taková skupina mohla vzniknout. Meloniová usoudila, že zejména rozdílné pohledy na ruskou agresi jsou těžko překonatelnou překážkou sjednocení krajní pravice a euroskeptiků do jedné skupiny. 

Zároveň ji ale rozhořčilo, když byla na nedávném summitu EU vynechána lídry zemí, v nichž vládnou strany patřící k evropským lidovcům, socialistům nebo liberálům, z diskuzí  za „zavřenými dveřmi“ o obsazení vrcholných postů v EU. Stejný osud ostatně potkal i českého premiéra Petra Fialu, jehož ODS je v EP též členem ECR.

Meloniová reagovala rozšířením ECR o 11 zvolených europoslanců z krajně pravicových stran s cílem posílit vliv ECR. Pět z nich je krajně pravicové rumunské strany AUR, zbytek tvoří ti, kteří spolu s neteří Le Penové Marion Maréchalovou odešli z řad strany Reconquete, založené ve Francii krajně pravicovým politikem Éricem Zemmourem.

ECR se tak, alespoň nyní (protože do některých frakcí mohou ještě přijít další zatím nezařazení europoslanci), sice stala třetí nejsilnější frakcí v EP, protože počtem poslanců předstihla liberální Renew. Jenže Meloniová přizváním krajně pravicových europoslanců do jisté míry hazarduje se soudržností skupiny. Fiala kupříkladu prohlásil, že pokud by to ECR přišli radikálové, zváží ODS odchod do Evropské lidové strany, v níž už jednou byla. 

Meloniová sice razantně odmítla poslední pokus Orbána připojit se k ECR, ale skutečnost, že svůj hněv vůči postupu koalice zemí vedených stranami z koalice evropských lidovců, socialistů a liberálů na summitu EU „vykompenzovala“ přizváním europoslanců, kteří by měli spíše zasednout v krajně pravicové ID, může vyvolat v ECR pnutí.

ODS se nyní ocitla ve složité situaci. Pokud by Fiala dodržel slovo, měla by jeho strana z ECR odejít. Koneckonců významný představitel EPP Manfred Weber o ODS mluví jako o straně, s níž se s EPP shodne na důležitých věcech. Jenže europoslanci zvolení za ODS, v čele s Alexandrem Vondrou a Veronikou Vrecionovou, zřejmě jakékoliv pokusy ODS odejít do EPP zbrzdí.

Naše největší vládní strana tedy bude skoro jistě dál působit ve frakci, kterou (jak ukázalo i odstavení Meloniové na summitu EU) nadále nepovažuje koalice tradičních demokratických stran v čele EP za partnera. A kromě problematických stran, jakou je polská strana Právo a spravedlnost nebo španělská krajně pravicová strana VOX (která v ECR působila už v minulosti), bude ODS v rámci ECR spolupracovat i několika subjekty, které patří spíše ke krajní pravici. 

To není na evropské scéně dobrá vizitka a docela jistě to nijak neposílí pozici ODS, potažmo České republiky, při vyjednávání o rozdělení významných postů v EU. V lepší pozici paradoxně bude i nejsilnější opoziční strana u nás, ANO, které zůstává zatím členem liberální frakce Renew–navzdory tomu, že by kvůli svým současným postojům měla z ní být už dávno vyloučena a uvažovat o vytvoření frakce se sobě blízkým Orbánovým Fideszem. 

Deník Referendum, 21.6.2024