Souboj o Bílý dům mohou rozhodnout kandidáti na viceprezidenta

Šance na vítězství v boji o Bílý dům mezi republikánským kandidátem, exprezidentem Donaldem Trumpem, a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, kterou podpořily špičky Demokratické strany po odstoupení Joea Bidena, jsou nyní zhruba stejné. 

Dynamika je na straně Harrisové, která vnesla do souboje o Bílý dům novou energii. Ale do voleb zbývá ještě zhruba sto dní, a její vzestup se může zastavit.

Ani jeden z obou kandidátů už nevymyslí nic nového, pokud jde o témata, která budou ve volebním klání klíčová. K těm patří zejména migrace, právo na potraty, stav amerického hospodářství a Trumpovy problémy se zákonem. Harrisová má ale v rukou ještě jednu silnou kartu v podobě nominace nějakého výrazného demokratického politika na post viceprezidenta. 

Trumpovým kandidátem se stal ještě před odstoupením Bidena mladý a ambiciózní J. D. Vance. Ten se ale od té doby jeví jako nevýrazný. A část americké veřejnosti ho považuje za oportunistu, který se nejprve prezentoval jako silný kritik Trumpa, aby se kvůli své kariéře nakonec stal jeho bezvýhradným podporovatelem.

Začínají se také objevovat video záznamy z minulosti, v nichž Vance mluví urážlivě o bezdětných ženách. A jeho příběh hocha z chudé, rozvrácené bělošské rodiny, který odešel sloužit v americké armádě, aby se následně vypracoval s pomocí studia na prestižních univerzitách na úspěšného podnikatele a politika, se už trochu obehrál. Nepřináší mu už tolik uznání, jako když ho popsal před osmi lety v knižním bestselleru.

I mnozí podporovatelé Trumpa mohou mít problém s představou, že by se politicky nezkušený Vance stal prezidentem v případě smrti nebo odstoupení relativně starého Trumpa. Spekuluje se dokonce, že se ho Trump ještě může pokusit vyměnit za někoho jiného. 

Harrisová má na vybranou z několika silných kandidátů. Nejvíce jsou zmiňována dvě jména: guvernér klíčového státu Pensylvánie, Josh Shapiro a senátor za stát Arizona Mark Kelly. 

Shapiro je v Pensylvánii velmi populární. Je vynikající řečník. Kelly může zase nabídnout silný osobní příběh. 

Sloužil v americké armádě, byl austronautem. S republikány se může coby politik z Arizony utkat v otázce řešení migrace. A blízké je mu i téma kontroly zbraní. Jeho manželka, Gaby Giffordsová, byla v roce 2011 vážně zraněna při střelbě, která vypukla na shromádění, kde jako členka americké Sněmovny reprezentantů vedla kampaň za kontrolu zbraní.

V posledních dnech se také objevuje stále více jméno guvernéra státu Minnesota Tima Waltze, který nedávno označil duo Trump-Vance výrazem “weird”, což znamená divný či ujetý. Výraz se stal během několika dní mediálním hitem coby ironické, ale přesné označení Trumpa a jeho možného viceprezidenta.

Ve hře je ještě stále i současný ministry dopravy Pete Buttigieg. I on sloužil v americké armádě, a je, podobně jako Shapiro, vynikající řečník. Je gay, má manžela.  

Zmiňován je I guvernér státu Kentucky Andy Beshear. Ten si udělal v posledních dnech jméno, když se stal terčem jeho ostrých útoků Vance. A ve hře je ještě stále i guvernér státu Illinois Jay Pritzker.

Ze seznamu možných kandidátů naopak vypadla guvernérka státu Michigan Gretchen Whitmerová, který bude stát v čele kampaně Harrisové. A kandidaturu odmítl i guvernér Severní Karolíny, Roy Cooper, který se chce soustředit na souboj s republikánským rivalem ve svém státě. 

Harrisová by se měla rozhodnout v příštích dnech, protože 7. srpna  má být Demokratickou stranou oficiálně nominována na prezidentku. Součástí této nominace bude i jméno viceprezidenta. Demokratický sjzed v půli sprna tuto volbu už jen formálně potvrdí. Její volba může záasadně změnt dynamiku prezidentkého klání v její prospěch.

ČRo Plus, 1.8.2024