Jaká bude čtyřkoalice

Z vládní pětikoalice se stala po odchodu Pirátů čtyřkoalice. Vzhledem k tomu, že vláda bude mít v Poslanecké sněmovně většinu i bez Pirátů, nejde o žádnou revoluci. Nelze ale mluvit jen o kosmetické změně.

Výpočet toho, co se změní, lze začít tím, že v rekonstruované vládě opticky posílí hnutí Starostů a nezávislých, které získá uvolněné křeslo ministra pro místní rozvoj. A jelikož ministerstvo pro legislativu, které též patřilo Pirátům, bude zrušeno, změní se poměr sil ve vládě. 

Jak občanští demokraté, tak STAN budou nyní ve vládě stát v čele pěti ministerstev. Lidovci povedou tři ministerstva,TOP 09 dvě. Jan Lipavský, který byl ve vládě za Piráty, bude v pozici ministra zahraničí pokračovat jako nestraník.

Hlavní změny budou ale spíše optického rázu. Vládní koalice se bude bez Pirátů nepochybně jevit jako více kompaktní. A to nejen proto, že rozhodování ve čtyřech může být rychlejší než rozhodování v pěti, ale také proto, že se zmenší ideové rozpětí vládní koalice.

Ta doposud nabízela viditelný kontrast a občasné konflikty mezi konzervativní ODS coby nejsilnější vládní stranou a progresivistickými Piráty coby stranou nejmenší. A také kontrast mezi konzervativní koalicí SPOLU a dvěma liberálními stranami, které šly do voleb v roce 2021 společně jako koalice PirStan. 

Liberální křídlo vládní koalice bude nyní oslabeno. Konzervativní strany tvořící koalici SPOLU budou vůči hnutí STAN v silnější pozici, než byli vůči liberálům reprezentovaným hnutím STAN a Piráty.

Bude zajímavé sledovat, jak voliči zareagují nejen na oslabení liberálního křídla ve vládě, ale i na skutečnost, že se vláda opticky posune doprava, protože Piráti byli považováni za vládní levici. 

Čtyřkoalice bude také čelit změněné opozici. Proti pětikoalici stála nepřátelská hradba dvou nesystémových vůdcovských stran, které kritizovaly takřka vše, s čím vláda přišla. Příkop mezi vládou a opozicí byl tak hluboký, že jednání Poslanecké sněmovny byla opakovaně paralyzována obstrukcemi opozice.

Piráti chtějí hrát roli konstruktivní opozice. Ač disponují jen čtyřmi poslanci, budou nabízet v opoziční roli kontrast nejen k politice vlády, ale i k jednání opozice v podání hnutí ANO a hnutí Svoboda a přímá demokracie. 

Vládní poslanci nebudou moci odbývat případnou pirátskou kritiku vládních kroků a návrhů zákonů jednoduše coby projevy nedemokratických sil, jak to občas činili v soubojích s opozicí v podání hnutí ANO a SPD. Jinými slovy: obhájit srozumitelně vládní kroky před veřejností pro ně může být nyní těžší.

Je navíc možné, že se štěpení dosavadní pětikoalice nezastaví s odchodem Pirátů.  Otec-zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek oznámil skoro souběžně s odchodem Pirátů z vládní koalice, že opouští TOP 09. O jeho plánech založit novou stranu se zatím jen spekuluje, ale pokud by tak učinil, může k novému subjektu přeběhnout několik poslanců nově vzniklé čtyřkoalice, kteří by tak také skončili—přinejmenším až do voleb–v opozici.

Na české politické scéně tedy bude v příštích měsících rušno. A čtyřkoalice, která nahradila pětikoalici, bude mít před sebou těžký úkol, aby přesvědčila veřejnost, že její vláda bude bez Pirátů lepší. 

ČRo Plus, 3.10.2024