Nevoliči a voliči příliš slabých stran „volí“ své ideové nepřátele

Občané, kteří se rozhodnou, že nepůjdou k volbách, protože jsou znechuceni politikou, nebo jsou kritičtí ke stranám, které ve volbách soutěží, ve skutečnosti podpoří zavedené politické strany, které často kritizují. Stejně na tom budou voliči těch stran, které se nedostanou do Parlamentu.

Lidé, kteří se voleb nezúčastní, pomohou především stranám s disciplinovaným voličstvem. Jinými slovy: Čím nižší bude voličská účast, tím lépe pro komunistickou stranu a také ODS. Obě mají poměrně disciplinované voliče, kteří ve většině k volbám půjdou. Volební šance politických stran, jejichž voličské jádro je méně disciplinované, se zvyšují s celkovým počtem voličů, kteří přijdou volit.

Nevoliči tak svou neúčastí vlastně ve skutečnosti pomáhají stranám, pro které by většina z nich nevolila, kdyby se volit rozhodli. V našem případě jejich neúčast poškodí Koalici a ČSSD, tedy formace, které by asi nakonec vybrala většina z nich.

Podobně je tomu s voliči, kteří budou programově volit takové malé strany, u nichž je naprosto jasné, že se nedostanou do Parlamentu. Jejich hlasy budou hrát dvojí roli. Na jedné straně budou vyjádřením podpory straně, která
možná bude schopna získat státní příspěvek a snad přežít. Na straně druhé je každý hlas pro tyto strany nikoliv hlasem „zahozeným“, jak se často argumentuje, ale de facto hlasem pro strany parlamentní, zejména ty nejsilnější.

Hlasy stran, které nepřekročí pětiprocentní hranici, se přerozdělí ve prospěch stran, které tuto hranici překročí: Úspěšnější strany z toho vytěží více, úměrně svým volebním výsledkům. Voliči stran, které se do parlamentu nedostanou, podpoří tedy zejména sociální a občanské demokraty.

I zde se skrývá určitý paradox.Vždyť voliči malých stran volí pro tyto strany zejména proto, že jsou znechuceni těmi velkými, parlamentními. Zejména pak těmi, které měly v uplynulém období největší vliv na chod státu.

Je samozřejmě právem občanů demokratických zemí, aby buď nevolili vůbec, nebo aby volili strany, které nemají šanci se do parlamentu probojovat. Paradoxně ovšem tito občané svým rozhodnutím nepřímo podporují ty strany, k nimž jsou často nejvíce kritičtí.


Hospodářské noviny – 13. 6. 2002

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..