Prezident nadstranický, nestranický, nebo stranický?

Václav Klaus se evidentně nemůže rozhodnout, jakým prezidentem hodlá být. Ve svých projevech před zvolením do funkce prezidenta i v projevech krátce po zvolení sliboval, že nebude prezidentem stranickým. Dokonce se zdálo, že chce být prezidentem nadstranickým—a to navzdory skutečnosti, že je čestným předsedou Občanské demokratické strany.

Nyní ale prezident vetoval zákon, jimž by se zvýšily daně, které platíme za některé služby. Tento zákon je bezesporu blíže politice sociálnědemokratické než politice liberální. Bezesporu je to zákon, který bychom očekávali spíše od koalice vedené socialisty než od vlády vedené například Občanskou demokratickou stranou.

Jenomže po technické nebo ústavní stránce není s tímto zákone nic v nepořádku. Když ho tedy Václav Klaus vetoval, učinil tak zjevně z důvodů ideových či přímo ideologických—a to navzdory skutečnosti, že slíbil, že právě takové důvody nebudou v prezidentské funkci do jeho rozhodování vstupovat. Premiér Vladimír Špidla má tedy pravdu, když říká, že se prezident zachoval v tomto případě píše jako straník.

Je nyní zřejmé, že Václav Klaus nebude prezidentem nadstranickým. Dokonce nebude ani prezidentem nestranickým, protože nejenže zůstává čestným předsedou ODS, ale v prezidentské funkci občas jedná tak, jako by byl jejím předsedou výkonným. Každopádně by měl prezident přestat ujišťovat veřejnost, že chce být prezidentem všeho lidu. Je evidentně především prezidentem voličů ODS.


21. 7. 2003

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..