Mluvte k věci, pane Zahradile

Jan Zahradil mě v článku nazvaném „Pehe na dně pokleslosti“ (Právo 13.10.2003), kterým reaguje na mou stať „Haider si zaslouží omluvu“, (Právo, 10.10.2003) obviňuje z pokleslosti, která prý připomíná prorežimní výpady před rokem 1989. Ve svém horlení vůči mé osobě, na které obětoval dvě třetiny článku, bohužel jaksi zapomněl odpovědět věcně na mé argumenty a dokonce mi podsouvá slova, která jsem nenapsal.(Zahradilův článek lze najít na této webové stránce v sekci Ohlasy čtenářů, můj článek v Politickém zápisníku.)

Především jsem ve svém článku nepsal nic o antisemitských a rasistických výrocích Haidera. Ty jsou samozřejmě odpudivé a lze si jen přát, aby současný nacionalismus občanských demokratů nesklouzl ještě i do této polohy.

Ve svém článku jsem nepsal o Haiderovi jako osobnosti, ale o chování Haiderovy strany Svobodných, která je součástí rakouské vládní koalice. Srovnal jsem její postoje vůči Evropské unii s postoji českých občanských demokratů. Pan Zahradil pro samé rozhořčení z toho, že jsem si toto srovnání vůbec dovolil, jaksi „zapomněl“ polemizovat s mým tvrzením (které tvořilo osu mého článku), že Svobodní se ve vztahu k EU a nové evropské ústavě chovají odpovědněji a konstruktivněji než ODS.

Jan Zahradil také „zapomněl“ odpovědět na kritiku jeho počínání v evropském Konventu, kde se spojil v odmítání evropské ústavy s politiky, z nich řada patří k extrémům evropské politiky. Nakonec jednání Konventu demonstrativně opustil, ačkoliv tam byl vyslán vyjednávat—a to nikoliv za sebe, ale jménem Poslanecké sněmovny a České republiky–a jeho pobyt byl hrazen i z mých daní!

Jestliže Zahradil tvrdí, že Česká republika nemůže stát mimo Evropskou unii, ale je nutné diskutovat o evropském integračním procesu, bylo by dobré, kdyby nám vysvětlil, proč si tedy ODS v debatách, jako byla nedávná parlamentní diskuse o evropské ústavě, počíná hůře než haiderovci. Proč její politici srovnávají vládu s nacistickými kolaboranty a vstup do EU přirovnávají k ovládnutí země Habsburky? Bylo by také dobré, kdyby nám vysvětlil, jak se „eurorealismus“ ODS srovnává například se stanovisky vysokých činitelů ODS, jako je Martin Říman nebo Ivan Langer, kteří vstup do EU v nedávném referendu odmítli.


Právo – 14. 10. 2003

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..