Nač ten pokřik okolo cest do USA?

Spojené státy americké od začátku roku požadují od mnoha cizinců, aby při vstupu do USA poskytli otisky prstů a nechali se vyfotografovat. Některým evropským vládám se toto opatření nelíbí. Česká diplomacie dokonce uvažuje o zpřísnění vstupu pro Američany, kteří cestují do České republiky. Ve skutečnosti neexistují k protestům téměř žádné důvody.

Pokud jde o Čechy cestující do USA, nová americká praxe jakoby teprve nyní upozornila české ministerstvo zahraničních věcí na skutečnost, že zatímco čeští občané cestující do USA potřebují víza, Američané cestující k nám jako turisti na méně než 90 dnů víza nepotřebují. Tato nerovnost ovšem platí už mnoho let a nová povinnost některých cizinců poskytnout při vstupu do USA otisky prstů s ní nemá nic společného.

Pro vízovou nerovnost ve vztazích mezi USA a Českou republikou existovaly, a ještě stále existují, dobré důvody. Amerika je bohatá země, jejíž obyvatelé do Čech jen málokdy přijíždějí pod záminkou turismu s úmyslem v České republice načerno pracovat. Je to zároveň země, o jejíž investice Česká republika velmi stojí. V neposlední řadě je to země, která České republice poskytuje prostřednictvím NATO obranný deštník.

Češi, zejména ti mladí, do USA naopak často odjedou jako turisté, ale s úmyslem přivydělat si, popřípadě v USA zůstat. Je proto vcelku pochopitelné, že se Amerika brání s pomocí vízového režimu. Ten má dva účely. Za prvé dává Američanům příležitost zvážit, zda ten či onen žadatel o pobyt v USA chce do jejich země jet za účelem, který v žádosti uvádí, nebo zda by mohl mít zájem v USA nelegálně zůstat. Za druhé je to forma kontroly vůči těm, kteří do USA odjedou. Američané mohou lépe kontrolovat, zda ti, kteří mají v pasech víza, povolenou délku pobytu překročili.

Spojovat novou americkou praxi s možnou revizí vízového režimu pro Američany cestující do České republiky je tak naprosto nemístné. Pokud už by Česká republika chtěla zavést reciproční opatření, ať tedy začnou odebírat otisky prstů cizincům, včetně Američanů, i české pohraniční orgány.

Samotné odebírání otisků prstů též není žádným diskriminačním opatřením. Je to pouze logická inovace, kterou umožňují nové počítačové technologie. Zatímco v minulosti trvalo daktyloskopům i několik dnů, než byli schopni vyhodnotit, komu ten či onen otisk patří, dnes to počítače zvládnou za několik vteřin.

Pokud by ti, kdož proti nové praxi protestují, chtěli být důslední, museli by protestovat i proti fotografiím či údajům o barvě vlasů, které už v pasech jsou, neboť k čemu jinému slouží, než k jejich identifikaci? Potíž s tímto druhem údajů je, že mohou být, i spolu s pasy, poměrně snadno falšovány. Otisky prstů jsou ovšem jedinečné pro každého člověka. Jestliže to nové technologie umožní, dává mnohem větší smysl, aby každý cestující vstupující do cizí země byl identifikován na základě tohoto jedinečného údaje, než na základě fotografií a dalších dat, které je možné falšovat.

Taková identifikace je v zájmu všech, kdo mají poctivé úmysly. Mluvit o omezování svobody je nemístné, protože jistým omezením svobody pohybu je samotná existence pasů a vízových režimů. Jestliže už ale takové omezení svobody v moderních společnostech existuje (a koneckonců je vzhledem k mezinárodnímu terorismu, dalším druhům zločinu, a kvůli kontrole migrace, v našem zájmu), je pro cestující s poctivými úmysly lepší, aby byli identifikováni s mnohem menšími šancemi, že dojde k omylu, než tomu bylo dosud.

Nové americké opatření může paradoxně pomoci i k rychlejšímu odbourání vízové povinnosti pro Čechy cestující do USA. Tím, že zmenší šance těch, kteří by chtěli v USA chtěli ilegálně zůstat, zlepší postavení všech těch, kteří cestují skutečně za turismem. To může být pro Američany, zejména po vstupu České republiky do Evropské unie, dobrým důvodem k tomu, aby vízovou povinnost pro české turisty zrušili.


8. 1. 2004

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..