Dva politické evergreeny aneb politici neznají ústavu

Po senátních a krajských volbách se vynořily dva politické požadavky—oba naprosto nereálné. O to více se o nich bude mezi politiky a v médiích diskutovat, neboť virtuální realita v Čechách už dlouho nahrazuje skutečná témata.

Prvním nesmyslem je návrh sociální demokracie zrušit Senát. Nesmyslný je takový návrh nejen proto, že ho ČSSD učinila hned po totální porážce v senátních volbách, a je to tedy návrh veskrze účelový (a politicky neprozíravý). Nesmyslný je především proto, že ústavní změny musí schválit samotný Senát, který má v případě ústavních dodatků právo absolutního veta.

Opravdu si ČSSD vážně myslí, že Senát schválí jakýkoliv dodatek, kterým by se sám zrušil? Ani kdyby se na takovém dodatku dohodli předáci většiny stran, senátoři by své předáky docela jistě neposlechli.

Pokud by snad chtěla ČSSD obejít normální ústavní proceduru a opřít se o veřejné mínění, musela by se pokusit uspořádat referendum o existenci Senátu. Jenomže Senát samozřejmě neschválí žádný ústavní zákon o referendu, který by zrušení Senátu umožňoval. Je tedy jasné, že se ČSSD dopustila neuváženého politického blábolu.

Druhým nesmyslem je volání vítězné Občanské demokratické strany po předčasných volbách. K těm se dá teoreticky dospět buď položením vlády a následnou realizací jednoho ze tří ústavních scénářů, na základě kterých lze rozpustit Poslaneckou sněmovnu a vypsat předčasné volby.

Každý, kdo zná ústavu, dosvědčí, že všechny tyto ústavní scénáře jsou tak rigidní, že se na jejich základě k volbám v podstatě dospět nedá, pokud nespolupracují všechny strany. I proto se nekonaly předčasné volby po pádu vlády Vladimíra Špidly. Proto se v roce 1998 předčasné volby konaly až po přijetí speciálního ústavního dodatku, na kterém se shodly ústavní většiny zákonodárců jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu.

Takový scénář se nebude opakovat, protože ani ČSSD, ani KSČM si předčasné volby nepřejí a mají dostatek poslanců k zablokování ústavních změn. ČSSD nemá důvod spáchat politickou sebevraždu; je pro ní lepší doufat, že se její šance na slušný výsledek zlepší v 19 měsících, které zbývají do voleb řádných. KSČM otevřeně říká, že nemá důvod umožnit nástup pravice, který by se v případě předčasných voleb nejspíše konal.

Je tedy jasné, že ačkoliv v příštích dnech uslyšíme, nebo si přečteme, na obě témata mnoho „zasvěcených“ komentářů, budou to vesměs prázdná slova.


15. 11. 2004

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..