Vznik nové strany je beznadějný, míní Pehe

Bývalý prezident Václav Havel se už několikrát, naposledy v tomto týdnu, nechal slyšet, že v situaci, kdy občané mají pocit, že není koho volit, nazrál čas pro vznik úplně nové politické platformy.

Takové, která by do politiky vnesla něco jiného než současné problémy. Ale politolog Jiří Pehe, ředitel New York University v Praze a Havlův spolupracovník, to vidí méně příznivě.

Jak pravděpodobné je, že by současnou poněkud bezútěšnou situaci vyřešila nějaká nová politická strana?

Jsem v tomto směru pesimista a pokládám to téměř za beznadějné. Je tu mnoho lidí, kteří jsou slušní a zároveň zdravě kritičtí vůči současné politice, ale sami nemají potenciál k tomu, aby dokázali oslovit voliče a vytvořili nějakou trvalou politickou strukturu. Tohle bude každopádně úloha pro příští generaci.

Je to dáno tím, že není dostatečná poptávka po nějakém novém politickém stylu?

To je jiná věc: z mnoha koutů je slyšet volání, že není koho volit, a současná aféra budí dojem, že celá politická scéna je zkorumpovaná do té míry, že ani odstranění Grosse nic nezlepší. Čili poptávka je, ale nemůže být vyslyšena. Není tu totiž nikdo, kdo by teď vytvořil věrohodné vedení, a navíc ke vzniku strany potřebujete nejenom vůdce, ale taky peníze.

To zní vskutku dost pesimisticky. Nepomůže ani zapojení do evropských struktur?

Evropská unie je nadějí přinejmenším v tom, že styk s ní vychová novou generaci lidí, kteří budou myslet evropsky. Ale i tak to bude nějakou dobu trvat.

Evropská unie některým domácím politikům zřejmě ubere na moci. Není strach z toho nakonec jednou z příčin jejich současného poněkud „prudkého“ chování?

To, jak teď najednou všude zní volání po pádu vlády, může souviset s otázkou evropské ústavy. Současná vláda stojí v cestě euroskeptikům – a jeden z jejich zájmů je přivodit pád vlády ještě před tím, než bude ústava přijata.

To by ovšem napovídalo tvrzení, že jde o kampaň a že i média hrají roli nástroje politického boje…

Média především dělají svou práci, nehrají roli kohosi, kdo je zneužíván. Ale na jejich práci se v určitém okamžiku začali nabalovat politici a další, kteří ucítili příležitost.


Deníky Bohemia – 23. 2. 2005

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..