Podivný úklid v Augiášově chlévě

Když premiér a předseda Občanské demokratické strany Mirek Topolánek před časem v reakci na skandál okolo poslanců Jana Moravy a Vlastimila Tlustého pohrozil, že nebude na prosincovém sjezdu ODS kandidovat na předsedu, pokud v jeho straně nedojde k očistě, možná mnozí čekali, že se spustí proces stranického sebezpytování. Anebo že dojde alespoň k jakémusi úklidu ve straně, v níž vládnou poměry, které Topolánek přirovnal k Augiášově chlévu.

 

Jenže činitelé ODS si evidentně vyložili úklid v Augiášově chlévě nikoliv jako očistu strany, ale jako kydání hnoje. Ten v posledních dnech stranickým chlévem poletuje v množství větším než malém.

 

Jsme tak svědky sílícího rozkolu ve straně, která byla po mnoho let příkladem vnitřní jednoty, ba dokonce byla analytiky často označována za monolit. V ODS se tak pomalu ale jistě vynořují dvě skupiny, které spolu bojují o moc. Na jedné straně je to ještě stále topolánkovská většina, na straně druhé zdánlivě malá skupinka rebelů okolo poslance Vlastimila Tlustého.

 

Jenže se stále zřetelněji ukazuje, že ona malá skupinka okolo Tlustého má mocné sympatizanty a spojence. Topolánek to sám vyjádřil velmi přesně, když z konspirování proti sobě obvinil nejen Tlustého ale i pražského primátora a prvního místopředsedu strany Pavla Béma. Kdyby k tomu měl odvahu, mohl by mířit ještě výše. Jak Bém, tak Tlustý totiž patří k hradní skupině. Prezident Václav Klaus sice do bojů v ODS přímo nezasahuje, ale když například prohlásí, že za tím, co Topolánek přirovnal k Augiášově chlévu, stojí ideová prázdnota, říká jinými slovy to, čím argumentuje Tlustý.

 

Bém opakovaně ujišťuje, že nechce kandidovat na post předsedy strany, ale existuje slušná šance, že mu předsednictví ODS spadne do klína samo. Pokud totiž padne vláda, padne i Topolánek v čele ODS, a na jeho místo nastoupí automaticky první místopředseda jako zachránce strany. Kdyby se Bém s Topolánkem o předsednictví utkal na sjezdu, jeho šance by byly malé, protože mocná pražská organizace ODS je neoblíbená v ostatních krajích.

 

Bémovi tedy stačí, aby poukazoval na to, že se úklid v Augiášově chlévě moc nedaří. Topolánek mu v tom sám mocně pomáhá. Kdyby to totiž myslel vážně, musel by začít tím, že by se distancoval od svého intimuse Marka Dalíka. A nemohl by také připustit, aby se grémium ODS snažilo kvůli kontaktům na bývalého šéfa podsvětí Františka Mrázka ze strany vytlačit Tlustého, a zároveň podrželo ministra vnitra Ivana Langera, podezřelého z téhož.

 

Je téměř jisté, že ODS dostane na frak v krajských volbách.  Možná právě s tím Topolánkovi oponenti počítají, a i proto při čištění Augiášova chléva nepřekypují horlivostí.

 

MF Plus, 26.9.2008

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..