Korupcí k ekonomické propasti

Ve Formanově slavném filmu Hoří má panenko zazní poté, co účastníci hasičského bálu rozkradou tombolu, památná věta: “Když si to ty lidi rozkradli, tak to nemůžou vyhrát!

 Tato věta se vtírá na mysl při čtení nejnovějšího hodnocení konkurenceschopnosti České republiky zahraničními obchodními komorami Německa. Vyplývá z něj, že konkurenceschopnost České republiky postupně ničí nekompetence a úplatkářství.

 Z dvanácti hodnocených zemí ve východní Evropě skončila Česká republika jako poslední při hodnocení průběhu státních zakázek. Před ní se umístilo i korupcí proslulé Rumunsko.  My jsme naopak Rumunsko předstihli, a jsme tak na pěkném předposledním místě, při hodnocení kritérií „korupce a kriminalita“.

 Jakkoliv Česká republika ještě stále těží ze své zeměpisné polohy a relativně levné pracovní síly, v objemu zahraničních investic se před naší zemi rychle tlačí další státy v regionu. Logicky, chce se říct, protože  podle německé zprávy se Česko zhoršuje ve všech parametrech a “podobá spíše Balkánu než střední Evropě.”

 Zatímco příjmy ze zahraničních investic, na nichž stojí česká ekonomika, jsou ohroženy masovým rozkrádáním a džunglí ve státní správě i podnikatelském prostředí, současná vláda nabízí nikoliv opatření pro větší transparentnost státních zakázek, ale věnuje se tahání peněz z kapes daňových poplatníků s pomocí „reforem“, které nikdo nechce.

 Je paradoxní, že toto „zeštíhlování“ stáních financí je přitom ospravedlňováno právě údajnými obavami ze ztráty konkurenceschopnosti. Německá zpráva ovšem ukazuje, že civilizované země a jejich investoři kladou důraz na zcela jiná kritéria, než kolik  například česká vláda ušetří na státních zaměstnancích.

 Chaoticky působící, v podstatě zdiskreditovaná vláda prosazuje „reformy“, které v jejich plánované podobě skoro nikdo nechce, zatímco ignoruje možnou nápravu právě v oblasti boje s korupcí a přidělování státních zakázek, které by chtěla nejen většina obyvatel, ale také většina zahraničních investorů.

 Zatímco ale zahraniční investoři mají kam jít, a také začnou brzy masově odcházet, většina občanů kam jít nemá. Ztráta pracovních míst a chudnutí středních tříd v západních státech jsou jevy spojené obecně se způsobem fungování globálního kapitálu, jenže u nás si do velké míry způsobíme tuto situaci sami, protože česká ekonomika by v situaci kompetentnějšího vládnutí mohla ještě nějakou dobu těžit z komparativních výhod. 

Bohužel zřejmě nebude, a hrozí tak výrazná radikalizace společnosti.

Právo, 8.6.2011

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..