Vzbouřenci v Trikolóře nasedli na špatnou lodˇ

Spravedlnost a přímou demokracii Tomia Okamury. Na protest proti tomu, co označují, za Klausovo nedemokratické chování, rezignovali zatím předsedové dvou krajských organizací Trikolóry, jakož i tisková mluvčí.

Trikolóra zatím neslavila téměř žádné politické úspěchy, a její současné preference nenasvědčují, že se to změní ve sněmovnách volbách v říjnu, takže většina komentátorů jistě raději napře pozornost k jiným politickým subjektům. Jenže dění v Trikolóře má širší platnost.

Vznikla totiž, podobně jako náš momentálně nejsilnější politicky subjekt, hnutí ANO, i jako již zmíněná SPD, coby projekt jednoho muže. Je to vůdcovská strana přinejmenším v tom smyslu, že by bez Klause ml. nejen nevznikla, ale ani nemohla dál existovat.

Ti, kdo v Trikolóře nyní žádají rezignaci Klause, zřejmě vůbec nepochopili, na jakou politickou loď nasedli. Bez něj se tato loď téměř okamžitě potopí, Trikolóra je  sním synonymní.

Pokud si vzbouřenci chtějí toto tvrzení ověřit, mohou se ohlédnout zpět do minulosti za vzpourou v hnutí Úsvit Tomia Okamury. V něm vzbouřenci vytlačili z hnutí vůdce Okamuru, bez nějž se ovšem fakticky téměř okamžitě stalo jen potápějící se bárkou. Politici, jako byl Marek Černoch, doufali, že politicky přežijí, ale mýlili se stejně, jako se nyní mýlí vzbouřenci v Trikolóře.

Okamura odešel, založil si SPD, Úsvit rychle zmizel z politické scény. Pokud by nynější vzbouřenci podobně donutili k odchodu Klause ml., stane se nejspíš něco velmi podobného.

Vůdcovským politickým subjektem je ovšem i ANO. Ani ono není žádným skutečným „hnutím“, ale shora vybudovaným politickým komparsem Andreje Babiše.

A ačkoliv je na politické scéně už dvě volební období, a veřejnost oslovují z důležitých ústavních pozic každý den i jeho další politici, jisté je, že kdyby Babiš z hnutí odešel, nepřežije tento politický subjekt více než několik měsíců. Je to jeho projekt, voliči ANO volí v prvé řadě Babiše, a teprve spolu s ním politiky, které vybere na přední místa kandidátek. Ačkoliv politici jako Jaroslav Faltýnek nebo Radek Vondráček dnes hrají v české politice důležitou roli, v případě odchodu Babiše by z ní zmizeli stejně rychle jako kdysi pobočníci Okamury v Úsvitu nebo spolupracovníci Víta Bárty ve Věcech veřejných.

Babiš opakovaně útočí na takzvané tradiční strany, ale ty mají ve srovnání s jeho ANO jednu výhodu. Vymění-li demokraticky svého lídra, nezaniknou. Skutečnost, že u nás máme hned několik nikoliv nevýznamných politických subjektů, které stojí a  padají s  jejich vůdci, je testamentem o nezralosti české politiky.

Ale zpět k Trikolóře: ti, kdo se vzbouřili proti Klausovi, nejen skončí v propadlišti politických dějin, protože sami o sobě politicky nic neznamenají, ale také poskytli důvod Tomio Okamurovi, aby si spokojeně mohl mnout ruce. Trikolora a SPD míří na stejné voliče, takže vzpoura proti Klausovi bude mít nejspíš jen jeden důležitější výsledek: posílení SPD na úkor Trikolóry.

ČRo Plus, 23.1.2021

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..