Prezidentův projev k velvyslancům postrádal kontext

 Prezident Miloš Zeman po odmlce v roce 2020, způsobené epidemií nemoci covid-19, promluvil k českým velvyslancům, kteří se na konci srpna pravidelně sjíždějí do prahy k poradám a konzultacím. Zeman uvedl svůj projev slovy, že bude mít dvě části: konzervativní a provokativní.

Ve skutečnosti ale byla provokativní spíše ta část, kterou zamýšlel jako konzervativní, zatímco ta druhá byla z větší části realistická.

 V první, údajně konzervativní části projevu, prezident nejprve zopakoval své známe teze o tom, že malá země, jakou je Česká republika, se má soustředit na ekonomickou diplomacii, a nemá poučovat jiné země, zejména velmoci.

 V rámci své teze, že ekonomická diplomacie má mít navrch nad obhajobou hodnot, Zeman ale přešel k nejvíce provokativní části celého projevu, když kritizoval rozhodnutí vyloučit ruské a čínské firmy z tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. Omezení počtu soutěžících, zejména vyloučení Rusů, nás prý přijde na desítky miliard korun navíc.

 Zeman nejen že neuvedl pro toto tvrzení žádné důkazy, ale úplně vynechal kontext. I kdyby totiž vyloučení Ruska z dostavby Dukovan zvedlo cenu, děje se tak kvůli obavám o bezpečnost země.

 Vydat tak strategický sektor, jakým je energetika, z nemalé části na pospas zemi, jejíž agenti u nás provedli teroristický útok ve Vrběticích, a která českou republiku zařadila na seznam nepřátel, by mohl být v posledku krok nejen dosti nebezpečný, ale i drahý – o vyděračském potenciálu takové země ani nemluvě.

 Zeman toto jistě dobře ví, a příklad Ruska coby země, v jejímž případě údajně selhala ekonomická diplomacie, jen podtrhl, že současný český prezident z důvodů, o nichž můžeme jen spekulovat, ve vztazích s Ruskem hájí často spíše zájmy Ruska než naší země.

 V druhé části projevu, která byla zamýšlena jako provokace, prezident prohlásil, že odchod spojených států a Severoatlantické aliance z Afghánistánu byla chyba, která se Západu vymstí. Z Afghánistánu se dle něj stane znovu centrum pro vývoz terorismu a vojska Západu se tam budou muset znovu vrátit.

 To je nejspíš docela realistický nikoliv provokativní odhad. Kontroverzní je spíše další Zemanova teze, že NATO selhalo, a potřebuje tudíž zásadní reformu. Za peníze, které na jeho chod odvádíme, nedostáváme prý proti hodnotu.

 I zde ale prezident vynechal kontext: NATO bylo vytvořeno jako pakt pro společnou obranu jeho členů. Jeho účast v Afghánistánu tuto definici dost natahovala.

 Potíž se Zemanovým útokem na NATO je i v tom, že nijak nedefinoval, jak by jím požadovaná reforma měla vypadat. Tón jeho kritiky Severoatlantické aliance tak nakonec opět jen připomínal různá prohlášení Moskvy.

ČRo Plus, 26.8.2021

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..