Trump se stává pro republikány přítěží

Poté, co byl u amerického federálního soudu ve floridském Miami bývalý prezident Spojených států Donald Trump oficiálně obžalován kvůli neoprávněnému držení tajných dokumentů a dalším trestným činům spojeným s přechováváním těchto dokumentů, reagoval Trump stejně jako v ostatních kauzách, v nichž čelí vyšetřování. Je prý obětí politického hou na čarodějnice, obžaloby mají za cíl ho vyřadit z voleb.

Nemalá část voličů Republikánské strany s touto jeho argumentací souhlasí. Po oznámení poslední obžaloby dokonce jeho podpora ve straně vzrostla. Trump zatím stojí s velkým náskokem v čele pole kandidátů, kteří chtějí usilovat o nominaci Republikánské strany do prezidentského klání v příštím roce v republikánských primárkách.

Exprezident má ve straně stále silnou pozici, takže i jeho soupeři v primárkách téměř povinně tvrdí, že je obětí politického honu ze strany demokratů, protože  ministerstvo spravedlnosti, jehož prokurátoři proti Trumpovi žalobu v případě neoprávněného držení tajných dokumentů vznesli, je koneckonců součástí administrativy demokratického prezidenta Joea Bidena.

Jenže při pečlivějším prostudování všech sedmatřiceti bodů obžaloby je jasné, že federální prokurátoři nevaří z vody. V rukou mají celou řadu důkazů, na jejichž základě by Trump mohl za určitých okolností skončit ve vězení.

Vědí to i jeho soupeři v nadcházejících republikánských primárkách, a mnozí z nich, ač Trumpovi vyjadřují podporu, nejspíš doufají, že Trumpa nakonec nejrůznější obvinění z trestných činů z primárek vyřadí. Jeho trablům přitom není zdaleka konec.

Kromě poslední obžaloby ho před soud může poslat ještě i velká porota ve státě Georgia, kde končí vyšetřování jeho pokusů zmanipulovat tam výsledky prezidentských voleb. A čeká se též na konec vyšetřování útoku davů na Kongres ze 6. ledna 2021, které podle dosavadních výsledků vyšetřování Trump vyvolal.

Republikánská strana si s Trumpem neví rady. Exprezident je sice největším favoritem jejích primárek, jenže pokud ho strana bude muset nominovat, s velkou pravděpodobností prohraje znovu v samotné prezidentské volbě.

Současný prezident Joe Biden, který, pokud se něco nezmění, by měl být kandidátem demokratů, sice nevzbuzuje už kvůli svému vysokému věku žádné velké nadšení ani u americké veřejnosti, ani dokonce v řadách demokratů, ale průzkumy naznačují, že pokud by měl být jeho vyzyvatelem Trump, volby dopadnou podobně jako v roce 2020.

Nemalá část americké veřejnosti Trumpa nejen považuje za hrozbu demokracii, ale také bere různá další obvinění proti němu vážněji než jeho příznivci v řadách Republikánské strany. Podle průzkumů veřejného mínění zkoumajících reakci veřejnosti na nejnovější obžalobu, které Trump čelí, si až osmdesát procent americké veřejnosti, tedy i řada republikánských voličů, myslí, že obžaloba je oprávněná.

Ve světle těchto průzkumů se může jevit jako poněkud paradoxní skutečnost, že až 60 procent republikánských voličů si myslí, že by měl Trump znovu kandidovat. Špičky strany ale nejspíš doufají, že ho jeho skandály nakonec doženou a z primárek se stáhne, anebo v nich neuspěje.

Vyhrát v prezidentských volbách totiž může spíše někdo jako floridský guvernér Ron DeSantis, který za Trumpem zatím v průzkumech zaostává. Zatímco v případě souboje Trumpa proti Bidenovi, bude nemalá část americké veřejnosti volit pro Bidena prostě proto, aby neuspěl Trump, v případě kandidatury jiného republikána by byl souboj mnohem otevřenější. Aby v republikánských primárkách uspěl Trump si tak možná nejvíc ze všeho přejí demokraté.

ČRo Plus, 17.6.2023