Česko: země bez hranic

Pokud dojde v roce 2004 k plánovanému rozšíření Evropské unie o 10 zemí (nebo i kdyby se novými členy EU staly například jen země Višegrádské čtyřky), Česká republika bude eventuálně, spolu s Lucemburskem, jedinou zemí v Evropě, která nebude mít, obrazně řečeno, žádné hranice. Česká republika bude zemí obklopenou na všech stranách členy EU.

S rozšířením by se měly na území nových členů postupně začít uplatňovat i ty části tzv. schengenských dohod, na jejichž základě se mimo jiné ruší vnitřní hranice mezi členy EU. Možná už v roce 2006, kdy by u nás měl být plně zaveden tzv. druhý stupeň schengenského informačního systému, by měly v České republice zmizet tzv. vnitřní hranice EU (hranice mezi ČR a ostatními členy EU) a tím i hraniční kontroly, ať už bychom se po souši vydali jakýmkoliv směrem. Odbourání těchto hranic směrem na východ bude samozřejmě záležet také na připravenosti Polska a Slovenska plně implementovat schengenské dohody.

Po plné implementaci schengenských dohod novými členy EU, všechny členské země rozšířené EU, s výjimkou již zmiňovaného Lucemburska a České republiky, buď budou mít hranice alespoň s jednou zemí, která není členem EU, nebo mají mořské pobřeží, které je fyzickou vnější hranicí EU.

Mezi novými členy bude mít například Polsko hranice s Běloruském a Ruskem (Kaliningradská enkláva) a Ukrajinou, Slovensko s Ukrajinou, Maďarsko zase s Rumunskem, Srbskem, Chorvatskem a Ukrajinou. Všechny baltské státy budou mít hranice s Ruskem, a Litva i Lotyšsko též s Běloruskem. Dokonce i takové Rakousko, které už je členem EU nyní, se po připojení Maďarska a České republiky nezbaví hranic, protože mu zůstane hranice se Švýcarskem, které členem EU není.

Pro mnoho Čechů tak bude členství v EU, pokud jde o cestování po Evropě, skutečně velmi radikální změnou. V současnosti musí český občan projít hraniční pasovou kontrolou, a často trávit na hraničních přechodech hodiny, ať už cestuje kterýmkoliv směrem. Po úplném zavedení schengenských dohod se český občan bude teoreticky moci vypravit po souši třeba až do Portugalska, aniž by narazil na hraniční kontrolu. V tomto kontextu je nutné zmínit, že k schengenským dohodám se zatím nepřipojila Velká Británie a Irsko. Na druhou stranu, například Norsko a Island, které nejsou členy EU, jsou součástí schengenského systému.

Až bude plně integrována do Schengenského systému, Česká republika tak bude jedinou novou členskou zemí, která nebude muset chránit vnější hranice EU, s výjimkou mezinárodních letišť, kam samozřejmě budou přilétat i lidé přímo z nečlenských zemí EU. Ve srovnání například s Maďarskem bude tak Česká republika muset vydávat na ochranu vnějších hranic EU mnohem méně prostředků. Český občan cestující po EU automobilem ovšem může v budoucnosti klidně nechat svůj pas doma.


MF Dnes – 21. 10. 2002

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..