Co vyplývá z prvního kola senátních voleb

Výsledky prvního kola doplňovacích voleb do Senátu umožňují několik analytických postřehů a předpovědí.

Výsledky

1. Ze senátních voleb vyjde nejlépe Občanská demokratická strana. Do druhého kola postoupilo za tuto stranu 19 kandidátů (počítáme-li též jednoho nezávislého, který má podporu ODS). Z toho 13 kandidátů postoupilo z prvních míst. Ačkoliv v minulosti ODS často doplácela na svůj malý koaliční potenciál a proti jejím kandidátům v druhém kole často volili voliči všech ostatních stran, analýza volebních výsledků napovídá, že zhruba 10 kandidátů ODS má reálnou šanci být zvoleno senátory.

To znamená, že ODS, která má v současnosti 22 senátorů a obhajuje pět senátorských postů, by mohla po druhém kole senátorských voleb mít okolo 27 senátorů. Pokud si bude počínat velmi dobře, mohlo by se číslo vyšplhat až na třicet.

2. Sociální demokracie vyjde z těchto senátních voleb oslabena. Je tomu tak zejména proto, že ČSSD, která má v Senátu momentálně 15 zástupců, obhajuje 11 křesel. Ačkoliv do druhého kola postoupilo 14 kandidátů ČSSD, reálnou šanci v druhém kole zvítězit má jen 6 až 8 kandidátů ČSSD. Strana by tak po volbách mohla skončit s deseti až dvanácti senátory.

3. Oslabí též KDU-ČSL, která má v současnosti 21 senátorů a obhajuje 6 křesel. Lidovci mají po prvním kole ovšem šanci obhájit jen tři křesla, takže jejich účast v Senátu se sníží na zhruba 18 křesel.

4. Posílí Unie svobody, která má 10 senátorů a neobhajuje žádná křesla.
Je velmi pravděpodobné, že získá jedno, možná dokonce dvě nová křesla.

5. Oslabí klub Občanské demokratické aliance, která ztratí nejméně dvě ze současných osmi křesel.

6. Zřejmě oslabí i KSČM, která má v současnosti 3 senátory a obhajuje jedno křeslo. I když postoupilo do druhého kola pět komunistů, žádný z nich nemá dostatečně velký náskok na to, aby v druhém kole s jistotou zvítězil. Je proto pravděpodobné, že buď nebude zvolen žádný nový senátor za KSČM nebo nanejvýš jeden (v obvodu Karviná), protože voliči ostatních stran se proti kandidátům KSČM spojí.

7. Posílí skupina nezávislých senátorů a senátorů zvolených za malé strany. Jejich počet by mohl vzrůst ze současných dvou na pět. V parlamentu mají slušnou šanci se objevit Liberální reformní strana a Volba pro město.

8. Nyní je Senát složen takto: ODS-22; KDU-ČSL-21; ČSSD-15; US-10; ODA-8; KSČM-3; ostatní-2.

Po volbách Senát bude vypadat zhruba takto: ODS-25 až 30; KDU-ČSL-17 až 18; US-11 až 12; ČSSD-8 až 12; ODA-5 až 6; KSČM-2 až 3; ostatní–5 až 6.

Účast

Účast necelých dvaceti pěti procent voličů pomohla komunistům a ODS. Obě strany mají, jak ukazují průzkumy, disciplinovanější voliče než strany ostatní.

V minulosti bylo první kolo senátních voleb spojeno s jinými volbami (naposledy regionálními), což zvyšovalo účast voličů v prvním kole. Tentokrát je tomu naopak, neboť druhé kolo se bude konat spolu s volbami komunálními. Účast voličů tak bude tentokrát vyšší v druhém kole. To může pomoci zejména kandidátům ČSSD, lidovců a US.

Nízká účast byla způsobena nejenom tím, že volby připadly na dlouhý víkend, ale i tím, že se voleb nezúčastnilo tolik známých osobností jako v minulosti. Hlavním problémem ovšem zůstává neoblíbenost Senátu. Ta by se dala částečně zmírnit, pokud by Senát měl více pravomocí a byl organicky navázán na regionální uspořádání země.

Hlavní dopady voleb

Navzdory tomu, že si ODS polepší o několik křesel, strany bývalé čtyřkoalice budou mít v Senátu ještě stále převahu. Z toho plyne, že pokud se lidovci, US a ODA sjednotí na jednom prezidentském kandidátovi, postoupí do druhého kola prezidentské volby jejich kandidát.
Pokud budou nejednotní, postoupí kandidát ODS.

Zdá se, že avízovaný odchod Václava Klause z čela ODS straně nijak neuškodil. ODS si naopak počínala lépe než v minulosti, kdy Klaus senátorské volby zaštiťoval.

Vládní koalice, která měla až dosud v Senátu většinu (46 křesel), je v nebezpečí, že tuto většinu ztratí. Bude záležet hlavně na tom, kolik senátorů ČSSD bude nakonec zvoleno.

Posílí občanská pravice reprezentovaná ODS, US a ODA. Ačkoliv ODA bude slabší než dosud, zisky ODS a US budou větší než tato ztráta. Tři pravicové občanské strany by mohly mít v Senátu většinu zhruba 45 křesel, tedy o pět více než dosud.

Zvolení Vladimíra Železného hned v prvním kole je samostatná kapitola, pokud jde o kvalitu české demokracie. Jisté je, že Železný je nyní spolu s Václavem Fischerem a Josefem Zieleniecem v exklusivním klubu těch politiků, kteří byli zvoleni hned v prvním kole a dokázali tak, že mají v přímé volbě velmi dobré šance obstát. O všech třech nejspíše uslyšíme, bude-li uzákoněna přímá volba prezidenta.


27. 10. 2002

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..