Langer a Říman by měli opustit stínovou vládu ODS

Stínový ministr vnitra za Občanské demokraty Ivan Langer a stínový ministr dopravy za tutéž stranu Martin Říman se vyjádřili, že budou v referendu o vstupu do Evropské unie hlasovat proti. Oba politici mají jistě právo na vlastní názor, ale v žádném případě by neměli zastávat místa ať už ve stínové nebo nějaké budoucí skutečné vládě, pokud Česká republika vstoupí do EU.

Nejde přitom vůbec o rozdíly mezi oficiální linií ODS, která vstup do EU (i když váhavě) podpořila a názory obou politiků. Jde především o to, že by bylo absurdní, aby pozice (stínového) ministra vnitra a (stínového) ministra dopravy zastávali v případě vstupu České republiky do EU politici, kteří jsou otevřeně proti vstupu do EU, protože považují EU za špatnou organizaci. Je to stejné, jako kdyby pozici ministra obrany zastával politik, který je otevřeně proti NATO.

Obě ministerstva přitom budou hrát v integračních procesech velmi důležité role. Ministerstvo vnitra čekají náročné úkoly při slaďování standardů našich policejních sil se standardy policejních složek ostatních členských zemí–od azylové politiky až po zavádění schengenských dohod. Ministerstvo dopravy bude zase hrát zásadní roli v modernizaci dopravní infrastruktury s pomocí fondů z EU. Jinými slovy, obě ministerstva budou mít klíčové role jak ve snahách získat od EU nemalé částky pro Českou republiku, tak ve sdílení informací a v přizpůsobování našich standardů těm evropským.

Je téměř nemyslitelné, že by se takové role mohla obě ministerstva zhostit, pokud budou v jejich čele stát nikoliv politici, kteří možná mají k EU dílčí výhrady, ale obecně naše členství podporují, ale naopak lidé kteří EU otevřeně odmítají.

Oba stínové ministry samozřejmě nelze nutit, aby ze svých pozic odstoupili. V zemích s vyspělejší politickou kulturou by ale bylo normální, že v případě, že jejich pohled na EU v referendu nezvítězí, své funkce položí. Nejen proto, že by v budoucích vládách museli plnit úkoly, se kterými evidentně bytostně nesouhlasí, ale také proto, že ministry členského státu EU nebo NATO by neměli být politici, kteří takové organizace odmítají jako pro nás špatné.

Ministr Říman tvrdí, že je normální, že politici mají na některé věci jiné názory než jejich strana. To je naprosto v pořádku–dokonce i když jde o tak zásadní věc, jako je vstup do EU. Měl by ale, stejně jako Ivan Langer, být schopen vyvodit z takového postoje důsledky. Už teď by měli oba politici říci, že pokud jejich pohled na EU nezvítězí, vzdají se jak funkcí ve stínové vládě, tak vysokých funkcí v ODS. Nebylo by přece ani z lidského hlediska správné, aby v budoucnosti byli nuceni provádět proevropskou politiku, s níž bytostně nesouhlasí.


2. 6. 2003

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..