„Velkorysá“ ODS

Občanská demokratická strana chce vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Pokud vládu svrhne, nechce prý, aby ji nahradila vláda, která by vládla až do řádných voleb v roce 2006. ODS chce vyvolat předčasné volby, což je ovšem velmi složité. ODS proto naznačuje, že by jí s takovým plánem měla pomoci ČSSD. Ta k tomu ovšem nemá žádný důvod.

Předseda ODS Mirek Topolánek nedávno řekl, že by si v případě pádu Špidlovy vlády uměl představit v čele vlády Stanislava Grosse. Z jeho slov nebylo jasné, zda vládou, kterou by Gross měl vést, měl na mysli vládu menšinovou, která by vládla až do roku 2006, nebo jen dočasnou vládu, která by měla pomoci připravit předčasné volby. Ani rozhovor s Topolánkem, který zveřejnilo Právo 15.9.2003, záměry předáka ODS příliš neobjasnil.

Topolánek ale znovu naznačil, že by ČSSD měla pomoci změnit volební zákon tak, aby byl pro volby do Poslanecké sněmovny zaveden většinový systém a po volbách se tak podařilo vytvořit stabilnější vládu. Jinými slovy, ČSSD má pomoci připravit volební zákon, který by v dané chvíli posílil zejména ODS.

ODS se také staví poměrně chladně k návrhům, že by zemi by měla vést až do řádných voleb jakási úřednická vláda, která by pod dozorem politických stran vykonala nezbytné reformy. Taková varianta by mohla být přijatelná i pro některé politiky ČSSD, protože by straně poskytla čas si vyřešit před příštími řádnými volbami své vnitřní problémy. ODS ale opakuje—naposledy ústy prvního místopředsedy Jana Zahradila–že není připravena podporovat řešení, které by trvalo až do roku 2006.

Je sympatické, že je ODS připravena po předčasných volbách převzít odpovědnost za řízení státu a případné uskutečnění reforem. Předáci ODS nám ale zapomínají vysvětlit, proč by měl Gross a další lídři ČSSD spolupracovat na řešení, které by vážně poškodilo ČSSD. Je přeci jasné, že předčasné volby by výrazně oslabily zejména ČSSD—a to dokonce i v případě, že by se volební zákon nezměnil. ODS tak, poněkud nelogicky, nabízí sociálním demokratům skutečně „velkorysé“ řešení. Říká jim de facto, že by měli spolupracovat na vlastní politické sebevraždě.

Ani ČSSD ani Stanislav Gross nemají důvod se na něčem podobném podílet. Gross by si převzetím odpovědnosti za dočasnou vládu jen ublížil. Po volbách by pak stál v čele strany, jejíž vliv by byl nejspíše výrazně umenšen. Ublížil by si ovšem, i kdyby se postavil do čela menšinové vlády, která by vládla až do roku 2006.

Pokud vláda skutečně padne, scénář, který nabízí ODS je velmi nepravděpodobný. Mnohem pravděpodobnější je, že by byla vytvořena menšinová vláda, která by spoléhala zejména na KSČM. Ani takové řešení by nebylo pro ČSSD dobré, ale zřejmě by bylo pro její politiky lepším řešením než předčasné volby. Jak už bylo řečeno, Grosse si lze v takovém případě v čele vlády představit jen s obtížemi.

Menšinová vláda podporovaná ostatními stranami, zejména KSČM, není nepravděpodobná, protože KSČM už řekla, že má sice zájem na svržení Špidlovy koaliční vlády, ale nebude usilovat o předčasné volby. Komunisté velmi dobře vědí, že menšinová vláda ČSSD, závislá především na jejich hlasech, by jim mohla výrazně pomoci ve snahách stát se nejsilnější levicovou stranou.


15. 9. 2003

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..