Dva premiéři, jeden Topolánek

Česká republika nyní bude mít dva předsedy vlády v jedné osobě–premiéra v demisi a premiéra sestavujícího vládu. Když takové dvojpremiérství nastalo posledně, nově jmenovaný premiér Mirek Topolánek vyzýval premiéra v demisi Jiřího Paroubka, aby jeho vláda nepřijímala už žádná důležitá rozhodnutí. Řekne nyní Topolánek Topolánkovi to samé? Nebo řekne toto Topolánek alespoň ministrům své vlády v demisi?

 

Posledně novináři projevili velké starosti, jak a kde bude úřadovat premiér nově jmenovaný. Spekulovalo se, jak budou placeni jeho asistenti, jaké budou mít technické zázemí. Paroubkův úřad vše velkoryse vyřešil: novému premiérovi, ač ještě neměl vládu,  přidělil palác, jeho lidem apanáž.

 

A co technické otázky nyní? Budou premiér a jeho lidé placeni dvakrát? Bude premiér v demisi a premiér, který ještě nemá vládu, vládnout a zároveň sestavovat budoucí vládu z téže kanceláře? A co teprve časový rozvrh! Bude Topolánek chvíli vládnout coby premiér v demisi a chvíli coby nový premiér sestavovat vládu?

 

Novináře minule také trápila otázka, kdo vlastně vede zemi. Premiér předsedající vládě v demisi nebo premiér nový—i když zatím bez vlády? Ústavní experti nakonec vysvětlili, že až do jmenování nové vlády, zemi vede ta v demisi. Ale kdyby snad přetrvávaly pochybnosti, mohou se moderátoři televizních a rozhlasových diskusí zeptat Topolánka. Problémem ale je, že nebude vždy jasné, který ze dvou premiérů k nim právě hovoří.

 

Poněkud incestní situace má ještě další dimenzi: oba premiéři v jedné osobě budou pracovat na stejném záměru. Ten v demisi se nesnažil sestavit většinovou vládu, chtěl předčasné volby. Nové volby chce i ten právě jmenovaný, ač ještě nezačal vládnout. Nové volby vytáhnou z kapes daňových poplatníků více než miliardu korun. Je pikantní, že za tento počin ještě Topolánek teoreticky může dostat dvakrát zaplaceno. Zdá se, že od dob, kdy ODS a tehdejší předseda prohrávali volby se sloganem „Myslíme jinak!“, se moc nezměnilo, ač volby nyní vyhrávají. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..