Přeradarováno

Hlavním cílem návštěvy amerického prezidenta George W. Bushe v České republice byl prý americký protiraketový radar. Bush o radaru skutečně pohovořil, ale bylo těžké se zbavit dojmu, že radar je mnohem větším tématem pro české politiky než pro Bushe.

 

Americký prezident do Prahy koneckonců nepřijel primárně kvůli radaru, ale hlavně proto, že se v Praze konala mezinárodní konference na téma bezpečnost a demokracie. Bushův přítel Natan Šaransky amerického prezidenta přesvědčil, že konference, které se účastnila řada bývalých antikomunistických disidentů a bojovníků za lidská práva z celého světa, je tím správným místem, kde pronést „zásadní projev“. Pomohla též skutečnost, že se účastnil i Václav Havel.

 

Zásadní projev se skutečně konal, i když v něm Bush neřekl nic, co už jsme dříve neslyšeli o americkém odhodlání bojovat za lidská práva a demokracii. Účastníci konference opakovaně freneticky aplaudovali, jenže mimo konferenční sál si mnozí připomínali, že tento americký prezident už svoji šanci bojovat za lidská práva a demokracii promarnil. Což je ovšem velký problém i v kontextu v boji za radar.

 

V politice totiž nezáleží pouze na obsahu poselství, ale také na tom, kdo je poslem. Zatímco čeští politici ze současné vládní koalice si od návštěvy Bushe slibovali, že jim pomůže zvrátit nálady veřejnosti, která radar většinově nechce, někteří analytici upozorňovali, že cokoliv na adresu  radaru řekne politik, který předsedá americkému fiasku v Iráku, bude kontraproduktivní. Průzkumy veřejného mínění ostatně hned po Bushově odjezdu tuto domněnku víceméně potvrdily.

 

Radarem byla i přesto média zcela přesycena, a čeští „experti“ na USA se doslova předháněli v hlubokomyslných úvahách—zejména o tom, zda radar souvisí s vízy, nebo zda radar naopak s vízy nesouvisí. Hodně bylo též řečeno o zarytém odporu ruského prezidenta Vladimíra Putina vůči radaru. Samotný Bush ve svém projevu sice kritizoval ústup Ruska od demokracie, ale při společné tiskové konferenci s prezidentem Václavem Klausem, prohodil, že s „Vladimírem“ na toto téma promluví a Rusku nabídne spoluúčast.

 

A vskutku promluvil. Putin Bushovi překvapivě nabídnul, že by USA mohly vybudovat radar v Ázerbajdžánu, a Moskva by se mohla projektu účastnit. Není jisté, zda se tak stane. „Přeradarovaná“ česká politická scéna  ale dostala konečně studený obklad. Politici si mohou přestat nalhávat o významu strategického spojenectví právě naší země a USA, komentátoři snad konečně zaměří své radary na něco jiného.

 

MF Plus, 15.6.2007

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..