Tragikomický klub SNK v Senátu

Členové senátního klubu Sdružení nezávislých kandidátů došli k neuvěřitelným závěrům při posuzování rasistických výroků na adresu Romů, kterých se dopustila jejich kolegyně Liana Janáčková. Vzhledem k tomu, jak byla kauza načasovaná, je prý výsledkem bojů na ostravské radnici. Kolegové senátoři sice považují výroky Janáčkové za neadekvátní, ale rezignaci Janáčkové na post místopředsedkyně senátního výboru pro lidská práva nepožadují. Janáčková sama rezignovat odmítá.

Jeden z členů klubu, senátor Josef Novotný (SNK-ED), pak v České televizi prohlásil, že senátoři se prý během léta pokusí vypravit do míst, kterých se výroky Janáčkové týkají, aby „posoudili“  situaci na místě. Senátor má zřejmě na mysli obce Mariánské Hory a Hulváky, kde je Janáčková starostkou, jakož i osadu Bedřiška, v níž žijí Romové, o kterých Janáčková na rok staré nahrávce ze zasedání bytového odboru města mluví jako o „cigánech“, kteří se „domnožují“, a které nemá kam dávat. Mluvila o použití dynamitu a odstřelení Romů.

Závěry senátního klubu SNK jsou naprosto cynické zejména proto, že se vůbec nezabývají podstatou věci. Je docela dobře možné, že si zveřejněním nahrávky někdo s Janáčkovou vyřizuje politické účty, ale v této kauze je podstatné nikoliv to, proč se její výroky dostaly na veřejnost, ale co řekla. V jakékoliv civilizovanější západní zemi už by v tomto okamžiku byla Janáčková odstavena mimo politický provoz. Ze Senátu jí sice nikdo vyloučit nemůže, ale byla by okamžitě vyloučena ze senátních výborů a klubů, jejichž je členkou. To, že je tato dáma, která veřejně prohlásila, že je rasista, i nadále členem senátního výboru pro lidská práva, je naprostým výsměchem všemu, co má tento dělat nejenom tento výbor, ale i celý Senát.

Neméně trapné je i prohlášení Novotného. Co proboha chtějí senátoři na místě zjišťovat? Snad to, že místním Romům říká Janáčková „cigáni“ po právu, že se skutečně „domnožují“, a že je tudíž použití dynamitu a elektrického plotu na místě? Řeknou po svém výletu, že Janáčková možná použila nešťastné výrazivo, ale jinak má koneckonců pravdu? Janáčková si trpce stěžuje, že chtěla danou lokalitu „vyčistit“, ale to se jí bohužel nepodařilo. Pojedou se snad kolegové senátoři podívat, zda by se nedalo přece jen něco dělat?

Jeden komentátor nedávno napsal, že prý v případe Janáčkové zaměňujeme formu s obsahem. Podobné výrazivo jako ona prý soukromě používáme všichni, takže se spíše bavme o tom, jak romskou otázku řešit. To je podobně nehorázné prohlášení jako závěry senátního kubu SNK. Když už mluvíme o zaměňování formy a obsahu, učinil to právě tento klub. Nezabývá se vůbec pro demokracii nepřípustnou podstatou chování Janáčkové, ale raději pojede na místo „činu“ zkoumat terč jejích útoků.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..