Oteplovači českých médií

Prezidenta Václava Klause kritizují předseda největší opoziční strany Jiří Paroubek a předseda nejmenší strany vládní koalice Martin Bursík za to, že hodlá v předvečer Valného shromáždění Organizace spojených národů přednést projev, v němž si to takříkajíc rozdá se zastánci globálního oteplování. Klaus si prý dělá v zahraniční politice, co chce, a ohrožuje tak pověst státu.

 

Klaus coby čestný předseda nejsilnější strany vládní koalice, který má téměř jisté znovuzvolení prezidentem, je ovšem v silné pozici. Místo pokání se sešel s ex-premiérem Milošem Zemanem, aby s ním dospěl k názoru, že globální oteplování není působeno lidmi. Klaus navíc tvrdí, že se zastánci oteplování pokoušejí s pomocí strašení o změnách klimatu omezovat naší svobodu.

 

I prezident má právo na svoje názory, jenže považuje-li se, jako ten náš, i za vědce, je na jeho současném tažení zarážející téměř náboženský zápal. Vědec by řekl, že úplně přesně nevíme, co současné změny klimatu způsobuje, ale nedá se vyloučit, že člověk svou činností k těmto změnám přispívá. Odpovědný politik by dodal, že tudíž není od věci jistá míra opatrnosti.

 

Jenže o to nejspíš prezidentovi vůbec nejde. Kdyby přijal takovýto umírněný názor, nebudil by žádnou pozornost. Když ale mluví o souboji mezi „modrými“ zastánci svobody a jakýmisi „zelenými“ extrémisty, kteří chtějí omezovat svobodu, hned jsou ho plná média. I když jen ta česká.

 

Abychom byli spravedliví, činí se i jeho kritici. Bursík si je jist svou pravdou skoro tak jako Klaus. A Paroubek i Bursík kritizují Klause nepochybně částečně ze stejných důvodů, pro které Klaus zaujímá kontroverzní stanoviska: jejich názorů budou plná média.  

 

Pokud si Bursík opravdu myslí, že Klaus ohrožuje zahraniční politiku země—a to nejen svými názory na globální oteplování, ale třeba i názory na Evropskou unii–mohl už dávno jednat. Občanským demokratům mohl dát na vybranou: buď vysvětlíte vašemu čestnému předsedovi, jak se má v zahraniční politice chovat, nebo skončí vládní koalice. Jenže Bursíkovi je vládní angažmá příliš milé, takže jen mediálně brblá. Koneckonců jemu i Klausovi jde o globální oteplování až na druhém místě. Hlavní je, když úspěšně oteplují česká média.

 

A pokud jde o „škodlivost“ Klausových názorů pro český obraz ve světe? Buďme klidní: ani Českou republiku ani jejího současného prezidenta  nebere ve světe nikdo natolik vážně, aby mohl škodit.

 

MF Plus, 21.9.2007

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..