Nízká účast ve volbách prohrou všech

Nejdůležitějším aspektem prvního kola senátních voleb není, že si dobře počínali kandidáti ODS, zatímco kandidáti ČSSD trochu zklamali. Tím nejdůležitějším aspektem je především nízká účast ve volbách.

Tato nízká účast se dá vysvětlit souhrou několika faktorů. Senát je coby nová instituce pro voliče matoucí. Čeští politici v minulých letech význam a roli Senátu opakovaně zpochybňovali. Voliči jsou unaveni, neboť se tento rok jedná již o druhé, navíc dvoukolové, volby. Mnozí voliči jsou též znechuceni řadou skandálů a politikou obecně, neboť ta v mnoha případech zdegenerovala na poťouchlé hašteření.

Velice nízká účast ve volbách je prohrou nás všech–určitou prohrou demokracie. Výhrou je pouze pro Sládkovy Republikány a Komunisty, neboť každá prohra demokracie je pro tyto strany úspěchem.

Pokud účast ve druhém kole radikálně nevzroste, budou senátní volby prohrou i pro jejich pravděpodobného vítěze—tedy pro ODS. Volby s takto nízkou účastí totiž nemohou být v žádném případě viděny jako Václavem Klausem tolik očekávaný signál, že se politické kyvadlo vrací zpět do jeho tábora. Nízká volební účast je spíše signálem, že většina voličů propadla určité apatii.


Svobodné slovo – 18. 11. 1996

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..