Luxova vláda může dát zemi stabilitu

Prezidentova žádost, aby Josef Lux zahájil jednání o sestavení nové vlády není absolutně nejlepším řešením, které bychom si pro naši zemi mohli přát v dlouhodobé perspektivě, ale je pravděpodobně nejlepším ze všech možných řešení za dané situace. Je to řešení kompromisní, které reflektuje politickou realitu. Tedy mantinely tvořené postoji jednotlivých politických stran a potřebu poskytnout naší zemi přechodné období stability.

Pověření Luxe dává smysl z několika důvodů. Především je jasné, že naše země spěje k předčasným volbám. Koalice dvou občanských stran a lidovců se rozpadla především díky chaosu v Občanské demokratické straně. Rozpolcena ale není jen ODS ale i Občanská demokratická aliance. Ze stran bývalé koalice tak Luxova strana zůstává jediným pevným, koherentním subjektem.

Aritmetika možných řešení současné krize bez předčasných voleb je nemilosrdná.
Nabízí nám různé varianty vlád menšinových, jejichž existence by vždy závisela na složitých kompromisech v parlamentu. A nebo nabízí slepenec složený opět z lidovců a občanských stran, který by teoreticky měl podporu těsně většinovou, tak jako tomu bylo před pádem vlády. Problémem je, že parlamentní kluby obou občanských stran jsou rozštěpeny, a tak je i taková těsná většina za současných okolností nejspíše jen zbožným přáním.

Je tedy stále zřejmější, že jakákoliv nová vláda může být pouze vládou dočasnou, to jest vládou zabezpečující až do předčasných země chod země a snažící se udržovat zahraničně-politický kurs, jehož cílem je naše členství v Evropské unii a NATO. Jaká by taková vláda měla být?

Ačkoliv se vynořily názory, že by takovou vládu mohl vésti nestraník, nebo, že by taková vláda mohla být cele složená z nestraníků, je jasné, že by se stejně musela těšit podpoře politických stran, aby přežila nejbližší hlasování o důvěře. Je už v podstatě přepjatě partajnického systému, který se v naší zemi ujal, že by strany
nestraníkům jen stěží dovolily naprostou politickou nestrannost.

Vláda složená z nestraníků či vedená nestraníkem by se musela vypořádat i s dalšími problémy, které pro naši zemi mohou v dané situaci znamenat pouze ztrátu energie. Především by takové vládě chyběla do jisté míry kontinuita s vládou předešlou. To by ve svých důsledcích znamenalo, že by se taková vláda musela nejprve učit vládnout. Pokud by byl nestraníkem pouze předseda vlády, musel by i on nejprve utratit drahocenný čas na to, aby se naučil řídit tak složité a důležité těleso, jakým vláda bezpochyby je.
Něco takového by možná dávalo smysl, pokud by politické strany byly ochotny tolerovat vládu nestraníků, nebo vládu alespoň vedenou nestraníkem, až do řádných voleb. Nic takového ale není v naší současné politické situaci možné. Časové parametry příští vlády jsou jasné: je to vláda, která bude u moci pouze několik měsíců.

Aby taková vláda mohla za současné politické konstelace přežít, potřebuje nejenom podporu stran občanských a lidovců, ale také sociálních demokratů.
Ti jasně řekli, že dočasnou vládu podpoří, pokud bude její program formulován jako program vlády s dočasným mandátem, která programově vede zemi k předčasným volbám. Navíc ČSSD chce, aby ještě před hlasováním o programovém prohlášení vlády, požádala vláda předsedu dolní sněmovny o vyhlášení stavu legislativní nouze, který by umožnil rychlé přijetí ústavního zákona, na jehož základě by mohly být vyhlášeny předčasné volby již na jaře příštího roku.

Josef Lux je ideálním kandidátem na post předsedy takové vlády. Má nejenom bohaté zkušenosti s vedením vlády, ale je i politikem, který stojí v politickém středu. Ačkoliv jeho chování v minulosti často iritovalo obě občanské strany, nyní je právě on tím politikem, který může sloužit jako spojnice k ČSSD a poskytnou tak dočasné vládě nezbytnou stabilitu. Je navíc velmi pravděpodobné, že Lux bude i ve vládě, která se vynoří z předčasných voleb. On a jeho strana, tak zajišťují nezbytnou kontinuitu mezi tím co bylo, je, a co bude.

Jeho úkol sestavit dočasnou vládu nebude snadný. Je možné, že současní ministři za ODS mohou být již po příštím víkendu oficiálně poraženými stranickými disidenty, či mohou být dokonce na odchodu z ODS. Bude tedy záležet na postojích Václava Klause. Pokud na kongresu ODS zvítězí, bude na něm a novém vedení strany, zdali současní ministři za ODS mohou v dočasné vládě zůstat s tím, že ODS bude takovou vládu alespoň tiše podporovat. Je nepravděpodobné, i když ne nemožné, že by ODS vyslala do dočasné vlády ministry nové.

Nové vedení Občanské demokratické aliance si ve vztahu k dočasné vládě vedené Luxem musí odpovědět na otázku, zdali se mu podaří stranu zkonsolidovat a připravit na předčasné volby lépe v takové vládě nebo mimo ni. Pravděpodobnější se zdá, že by pro nové lídry ODA, na které si veřejnost musí teprve zvykat, bylo
těžší se profilovat mimo mediální pozornost, která je zákonitě vládě věnována
nežli, pokud ODA zůstane v záři reflektorů.

Luxovi samotnému může vedení dočasné vlády politicky jak pomoci tak ublížit.
Bude-li ho veřejnost vnímat jako někoho, kdo dočasnou vládu vede především proto, že se nemůže rozloučit s mocí, politicky si pohorší. Bude-li ovšem zdůrazňovat, že plní v přechodném období důležitou státotvornou a stabilizační funkci navzdory možným politickým rizikům, může si u voličů i výrazně polepšit.


Svobodné slovo – 9. 12. 1997

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..