Žádost o vyslovení důvěry

Pokud zůstane současná vládní koalice pohromadě, vládní krizi podobné té, kterou spustilo zamítnutí balíku povodňových daňových změn, by v budoucnosti možná mohlo být zabráněno jednoduchým ústavním mechanismem, který popisuje článek 71 ústavy. Ten lakonicky říká, že „vláda může předložit Poslanecké sněmovně návrh na vyslovení důvěry.“ Jinými slovy, vláda může hlasování o kterémkoliv zákonu spojit s hlasováním o důvěře.

Tento mechanismus by se mohl dobře osvědčit tam, kde jde o zákony, které jsou pro vládu velmi důležité, ale kde hrozí, že těsná vládní většina nebude stačit, protože se může vyskytnout někdo jako Hana Marvanová.

Spojení zákona, jako byl balík daňových úprav, s hlasováním o důvěře by znamenalo, že si všichni poslanci vládní koalice i opozice musí řádně rozmyslet, zda chtějí kvůli jednomu konkrétnímu zákonu potopit vládu a vyvolat vládní krizi nebo dokonce předčasné volby. Marvanová právě toto evidentně řádně nedomyslela, když potopila balík daňových změn.

Asi by se ukázalo, že například komunisté nemají na předčasných volbách zájem a rychle by přestali taktizovat, když by šlo o zákony, pro které jinak klidně mohou zvednout ruku. I taková Marvanová by si musela rozmyslet, zda jí dvouprocentní zvýšení té které daně stojí za to, aby vyvolala vládní krizi v době, kdy vláda, jejíž „proevpropské směřování“ bylo hlavním důvodem ke vstupu například Unie svobody do vládní koalice, má úspěšně dovést zemi do EU.


17. 9. 2002

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..