V USA se o Klausově schůzce s Bushem neví

Všechny čtyři české celostátní deníky přinesly na prvních stranách palcovými titulky uvedenou zprávu o návštěvě českého prezidenta Václava Klause v Bílém domě. Což o to, přijetí českého prezidenta prezidentem americkým je pro nás vždy důležitá zpráva—a to i kdyby si ti dva povídali třeba jen o počasí.

Jenže zpráva je to důležitá evidentně skutečně jen pro nás. Žádný významný americký deník—včetně The Washington Post a The New York Times–o setkání nepřinesl ani řádku. Krátkou zprávu o setkáni vydala tisková agentura Associated Press, jenže jí nepřejaly žádné významnější americké noviny. Lze jí nalézt pouze na internetových stránkách televizní stanice ABC.

Je pochopitelné, že české sdělovací prostředky daly Klausově návštěvě tak obrovskou publicitu. Z naší strany je viděna jako jistý průlom ve vzájemných vztazích, protože Bushova vláda nejevila až do včerejška o setkání s Klausem valný zájem—údajně kvůli jeho odmítavému postoji k americké vojenské intervenci v Iráku. Pro americká média to ovšem evidentně žádná zpráva nebyla.

Byly časy, kdy se při návštěvě českého prezidenta americká média překonávala ve snahách získat s ním rozhovor nebo se k němu alespoň přiblížit.

Každá návštěva Václava Havla byla předmětem velkého mediálního zájmu. Jenže tomu tak nebylo proto, že byl Václav Havel prezidentem České republiky, ale proto, že to byl Václav Havel. Václav Klaus má s Havlem společné tak nanejvýš první jméno. Jinak je pro většinu Američanů osobou veskrze nezajímavou, což se koneckonců odráží právě v nedostatku mediálního zájmu.


9. 3. 2005

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..