Kdo bude prezidentem?

Politici a analytici, kteří na začátku roku 2003 předpovídali, že prezidentem bude zvolen Václav Klaus, byli ve velké menšině. Klaus měl podporu jenom své strany. K tomu, aby byl zvolen někdo jiný, stačila zdánlivě jednoduchá domluva mezi sociálními demokraty a komunisty, nebo jenom mezi stranami tehdejší vládní koalice.

 

Jenže české politické strany považují volbu prezidenta za příležitost ukázat, že jsou schopny generovat vlastní kandidáty. A když se v roce 2003 ukázalo, že kandidáti lidovců, unionistů, komunistů nebo ČSSD nemají dostatečně silnou podporu napříč politickým spektrem, nebyli se předáci těchto stran schopni domluvit na kompromisním kandidátovi.

 

Zejména ČSSD volbu prezidenta úplně „prokaučovala“. Občanští demokraté naopak předvedli, jak může sehraný tým, i když je považován za outsidera, nakonec zvítězit. Totéž se bude nejspíš opakovat v roce 2008.

 

Politické strany, které Klause na Hradě už znovu nechtějí, sice tentokrát už s předstihem mluví o tom, že se pokusí domluvit na společném „nadstranickém“ kandidátovi, jenže zatím tak činí velmi podobným způsobem jako v roce 2003. Místo toho, aby se předáci těchto stran sešli a shodli se na jednom jménu, každá strana má v příštích měsících v úmyslu hledat svého kandidáta. O něm pak bude diskutovat s ostatními stranami, které jsou proti znovuzvolení Klause. Jak takové veřejné diskuse v Česku dopadají, známe.

 

S velkou pravděpodobností tak nakonec žádný společný kandidát „protiklausovské“ koalice nebude. Anebo bude až na poslední chvíli, kdy po první nebo druhé neúspěšné volbě prezidenta, začne už ovšem mezi některými politiky těchto stran převládat logika, jež pomohla Klausovi ke zvolení minule: není sice naším ideálním kandidátem, ale je to koneckonců jistota.

 

Současný prezident bude navíc mít v roce 2008 už na začátku prezidentské volby větší podporu, než měl v roce 2003. I když někteří poslanci a senátoři za ODS naznačují, že Klause možná nepodpoří kvůli jeho počínání při sestavování vlády po volbách v roce 2006, v ODS nakonec téměř jistě převáží názor, že Klaus na Hradě je pro ní přínosem.

 

Není možné udělat exaktní průzkum veřejného mínění, který by ukázal, kolik lidí volí ODS kvůli Klausovi v populární roli prezidenta, ale jisté je, že vynikající výsledky ODS ve volbách i v průzkumech popularity politických stran z poslední doby jsou spojeny nejen s Topolánkovým vedením strany, ale také s Klausem na Hradě. Uvědomí-li si toto ODS, a bude Klause opět podporovat jako jeden muž, má prezident znovuzvolení téměř jisté.

 

MF Plus, 16.3.2007

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..