Zemanologie

Zatímco se ve světě dějí nepodstatné věci, jako je summit Evropské unie nebo intervence proti islamistům v Mali, v české kotlině rozkvetlo po skončení přímé prezidentské volby plodné a důležité odvětví žurnalistiky zvané „zemanologie“.

Spočívá v bedlivém a úporném sledování i analyzování toho, kdy, v jakém pořadí, na jak dlouho, a s jakou mírou srdečnosti nově zvolený prezident Miloš Zeman (dále jen MZ) přijal různé politiky. Od toho se pak odvozují složité analýzy a předpovědi o budoucnosti světa, Evropské unie, české politiky a jednotlivých politiků i politických stran. Televize poskytují každé z těchto návštěv mnohaminutový prostor ve svých pronikavých reportážích.

V nich daný politik vystoupí z automobilu nebo přijde po svých ke kanceláři MZ, kde se ho houf nedočkavých reportérů dotazuje, s čím že na návštěvu jde a co panu budoucímu prezidentovi MZ nese. Odpověď na první otázku je někdy tajnosnubná, odpověď na druhou zní unisono „slivovice“.

 Zdeněk Škromach svoji odpověď rozvedl slovy, že meruňkovici nese coby prý plod moravské země. Kateřina Klasnová také přinesla meruňkovici, ale ukryla ji v kabelce.

Když pak politik kancelář MZ opouští, dozvíme se na minutu přesně, jak dlouho tam pobyl, a jaký měl výraz ve tváři. Většina odcházejících politiků se usmívá a ujišťuje, že setkání bylo buď příjemně srdečné nebo věcné. Probírala se „různá témata“.

Pak nastupuje analytická „zemanologie“. Ta duchaplně rozebírá, jak dalekosáhlé důsledky bude mít například skutečnost, že MZ přijal jako prvního ze sociálně demokratických politiků Zdeňka Škromacha. A jaké potenciálně nedozírné dopady pro ČSSD může mít skutečnost, že po Škromachovi přišla z politiků ČSSD na řadu rozšafná Marie Benešová, zvlášť když pak oznámila, že MZ chce sjednotit českou levici po slovenském vzoru.

 Nechce se ani domýšlet, co mohlo znamenat, že po Benešové následoval Michal Hašek, který přišel v posledních dnech za MZ hned podruhé, protože už po prvním kole prezidentské volby iniciativně přispěchal sám, jak jinak, se slivovicí. Teprve až po Haškovi byl pozván k MZ předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Média si nad tím vším lámou hlavu, asi prý tak MZ naznačuje, koho v ČSSD upřednostňuje. Zdá se, že se řídí heslem „sjednocováním k rozdělelní“. 

 Zajímavé je, že nikoho nenapadlo, že pořadí Škromach, Benešová, Hašek a Sobotka také vyjadřuje pokles v tělesné hmotnosti, ubývání dvojitých či trojitých brad, a zřejmě také pořadí v konzumaci jitrnic, prejtu a tlačenky. Co by to proboha mohlo znamenat? Je také možné, že budoucí prezident MZ, který je znám svou pronikavou inteligencí, postupuje během přijímání významných sociálních demokratů od nižších k vyšším hodnotám IQ.

Ale záhad je víc. MZ přijal jako úplně prvního politika po svém zvolení poslance za VV Petra Skokana. Co nám tím asi chtěl naznačit? Vždyť Kateřině Klasnové z VV se dostalo cti oblažit budoucího prezidenta MZ šedesátirpocentím alkoholem až o několik dní později. A Radek John nebyl pozván k MZ vůbec!

Stejně napínavé bylo setkání s Petrem Nečasem, který nás ujistil, že prý MZ nechce předčasné volby, jak se po několik dní před touto státnickou schůzkou mylně tvrdilo. Všem se ulevilo. 

Eurofederalista MZ též podpořil Nečase v jeho úsilí o sabotáž evropského fiskálního kompaktu. Jak vysvětlil o pár dní později, když podpořil také Nečasovu hrozbu, že bude vetovat rozpočet EU, „český politik musí chránit české zájmy“. Tož tak. 

Úžasné bylo i setkání s „nesmrtelným nepřítelem“ VK, za nímž pro změnu jel limuzínou celých tři sta metrů ze své kanceláře na Hrad sám MZ. Dozvěděli jsme se cosi o vzájemně se respektujících velkých osobnostech, protože jen velké osobnosti, jakými jsou MZ a VK, se respektují, zatímco malé osobnosti svoje nepřátele nerespektují.

 Společně prý tito vzájemně se respektující nesmrtelní nepřátelé také položí květiny na hrob TGM. Možná by média měla zjistit v rámci oboru „zemanologie“, zda se přitom TGM v hrobě neobrací.

MZ dále prozradil, že si přečetl inventuru majetku z dílny Správy pražského Hradu, a zjistil, že se počet ukradených předmětů blíží za vlády jeho nesmrtelného nepřítele VK nule. Vskutku státnický čin. Média se nemýlila, když už před časem z Vysočiny hlásila, že MZ čte úplně všechno, co mu přijde pod ruku.

 Oba státníci se pak shodli, že za vlády pravdoláskaře VH na Hradě takový pořádek nebyl. O tom, zda se v rámci inventury našlo i pero ukradené v Chille prezidentem VK jsme se nic nedozvěděli.

Na konci pracovně náročného týdne se MZ rozhodl přijmout ještě předsedu komunistů Vojtěcha Filipa a předsedu TOP 09 a svého oponenta z prezidentské volby Karla Schwarzenberga. Do uzávěrky tohoto blogu nebyly výsledky těchto státnických schůzek známy, jisté je, že nám jejich důležitost, symbolické přesahy i atmosféru nově vzniklé odvětví „zemanologie“ plně objasní. Co nezvládnou televizní noviny a první stránky deníků, o to se postarají týdenní televizní magazíny, investigativní reportáže a tištěné týdeníky. MZ zatím bude odpočívat na Vysočině. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..