Divácký koutek s Událostmi ČT

Události ČT, vlajkový pořad začínající každý den v 19
hodin, jsou natolik podivuhodnou směsí kýčovité studiové estetiky ve stylu
módní přehlídky, občasných skutečných událostí a pak celé řady naprostých
neudálostí, že by o ně neměli přijít lidé, kteří už přeběhli ke komerčním
televizím, nebo se raději podívají na kratší zprávy v nějakou jinou hodinu
na zpravodajské ČT24.

Následující divácký koutek jim nabízí ochutnávku toho
nejúžasnějšího z dílny Událostí za posledních 10 deset dní.

K tomu pár poznámek. Vše, co si můžete v následujících
řádcích přečíst o neudálostech v Událostech ČT se na obrazovce televize,
za níž platíme povinné koncesionářské poplatky, objevilo v době, kdy se u
nás chystají volby anebo kupříkladu v USA vrcholila rozpočtová krize,
která mohla přivést svět na pokraj finanční katastrofy. Pravda Události se k ní
tu a tam dostaly, ale aby vysvětlily do hloubky, oč jde, to bohužel nemohly
stihnout, protože jak se přesvědčíte v následujícím diváckém koutku, mají
na starosti onačejší věci.

V České republice existuje několik desítek
tisíc občanských sdružení, mnohé z nich dělajících záslužné věci. Bez občanské
společnosti není demokracie, ale o občanské společnosti se v Událostech nedozvíme.
Hodně se v nich ale mluví o „Češích“. To je taková abstraktní jednotka,
která buď méně nebo více toho či onoho spotřebovává, ale v Událostech ČT se
jen zřídkakdy chová také jako občan.

9.
října

Jako už mnohokrát před tím stojí reportérka ČT mezi
regály v jakémsi supermarketu a informuje dramatickým tónem diváky, že
zlevnily brambory, zelenina a ovoce! Zato zdražilo máslo nebo vepřové maso. Brambory
jsou ale definitivně cenovým skokanem měsíce. Nicméně jsou dražší než ve
stejnou dobu v minulém roce. Levnější jsou i svačiny, protože zlevnila
mouka a pečivo.

Moderátorka nás pak informuje, že zlevnily o pár
procent i zimní pneumatiky. Naopak (jaké překvapení na podzim!) zdražuje teplé
oblečení. Není si ale třeba zoufat, ČT zjistila, že ten, kdo nakupuje v zahraničí,
může ušetřit. Reportérka pak porovnává ceny několika stejných kusů zboží z německého
a českého portálu. Jakási kadeřnice nám sděluje, že si nůžky pořídila v USA,
protože jsou levnější.

10.
října

Kauce, které musejí platit výrobci tvrdého alkoholu,
který vloni, během metylalkoholové aféry, pozabíjel několik desítek lidí, prý ruinují
malé výrobce. Lidé nepijí tolik tvrdý alkohol jako vloni. Několik malých
výrobců si před kamerami stěžuje. Reportérka uzavírá statistikami, které
ukazují, že se za uplynulý rok vypilo o půl miliónu litrů tvrdého alkoholu méně,
což prý ohrožuje celé odvětví.

11.
října

Po několika dnech se na obrazovku vrací oblíbený hit:
polské potraviny! Polské ministerstvo hospodářství rozjelo kampaň pro zlepšení
obrazu polských potravin v zahraničí. Má to ale marné, protože Česká
potravinářská inspekce hned při zahájení kampaně nachytala na švestkách polské
žampióny! Češi už vědí své, stačí prý zadat do internetu slovo „nekvalitní“, a
hned vidíme, že se vyskytuje ve spojení s polskými potravinami.

12.
října

Události se věnují českému kaprovi. Češi ho prý
nejedí tolik jako jiné ryby. Možná proto, že je obvykle načichlý bahnem a páchne
rybinou víc než jiné ryby. I proto Češi dávají přednost stále více mořským
rybám. Expert přes kapry pak Čechy informuje, že nejméně smrdět bude kapr s váhou
okolo 3,5 kila. Dramatická reportáž se stáčí k lososům. Nejlepší je prý je
péct na kusu alobalu. Miniprogram o vaření pak v Událostech pokračuje
revolučním zjištěním, že dobré je jíst lososa s čočkovým salátem a
celerovým pyré! Reportáž se obloukem snáší zpět ke kaprům. Češi je prý jedí,
mají ale rádi i pstruhy, štiky a sumce.

13.
října

Klasické hračky už děti netáhnou! Češi utratí 8
miliard za hračky, ale stále více jsou to elektronické hračky. Jakési dítě ze školky
nám sděluje, že má rádo mobily, jiné zase počítač.

Pak se Události ostře stáčí směrem k dýním.
Jsou prý stále populárnější, pořádají se i celé festivaly dýní. Existuje 8 druhů
dýní, nejekonomičtější je kupovat dýni druhu Hokaido. Z dýní se dá vařit
vše možné, jakýsi restauratér nám sděluje, že bez dýní v jeho restauraci
nedají ani ránu!

14.
října

Bankovní poplatky a rostoucí počet soudních
rozhodnutí, že je banky požadují právem. To by se možná jako událost
kvalifikovalo, kdyby to nebyla zpráva už asi desetkrát recyklovaná.

15.
října

Opravdu dramatická reportáž o tom, že se zvýšily
oproti minulému roku ceny obědů. Začíná dlouhým záběrem na talíř s guláškem
a knedlíky. Následuje střih do nejmenované pražské restaurace. Obědové hotovky
prý v Praze stojí 98 korun, zatímco v Pardubicích 75 korun. Pro ty,
co neumějí počítat, reportérka bystře zjistí, že tím pádem jsou obědy v Praze
o 23 korun dražší než v Pardubicích. Expert Čechům sděluje, že Češi si
rádi připlatí za kvalitu, na druhou stranu musí počítat s tím, že čím méně
latí, tím menší „gramáž“ dostanou na talíři.

16.
října

Češi utratili za minulý rok o 55 miliard korun více
za zboží objednané přes internet! Hlavně za elektroniku a oblečení. Ale Češi
také stále více kupují na internetu v poslední době i levnější věci.

Roste obliba chleba! Průměrný Čech ho spotřebuje 43
kilo za rok! Navíc prý Češi už nejedí jen chléb Šumava, ale jsou vybíravější.
Mají rádi třeba chleba se slunečnicovými semínky, žitný, a podobně. Záběry
ukazují opravdu velký chleba, který kdesi upekli. Snad je to dokonce rekord.

17.
října

 

Studenti středních odborných škol už nevyrábějí
oblečení, šperky a jídlo jenom proto, aby se něco naučili. Nově je i prodávají!
Levně, a přitom jsou často lepší věci, než jaké najdeme v supermarketech!
Dojímavá je zejména část reportáže o plněných rohlíčcích. Studentka cukrářství
podává dramatickou zprávu o tom, jak je dobré upečené dobroty prodávat, přímo
na kameru. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..