Jak se u nás bude zakazovat kouření

Ministr zdravotnictví 
Svatopluk Němeček navrhl úplný zákaz kouření v restauracích, na
koncertech, dětských hřištích a sportovištích či v nemocnicích a jejich
venkovních areálech.  Týkalo by se i
elektronických cigaret.

To je rozumné opatření, které platí už v řadě
evropských států.  U nás si můžeme být
jisti zejména tím, že debatu o ministerském návrhu budou provázet ty
nejabsurdnější argumenty. K důvodům takové argumentace přitom nepatří jen
libertinské blouznění některých politiků na pravici, ale zejména skutečnost, že
nemálo politiků bude zase jednou argumentovat pod taktovkou tabákových
společností a jejich lobbistů.

Všemožné argumenty pro a proti zákazu kouření
v rozsahu, který navrhuje ministr 
Němeček, bychom si přitom mohli klidně´odpustit, protože tyto debaty už
při schvalování podobných zákonů proběhly už v řadě evropských zemí.
V nich také existují spolehlivá data, která ukazují, že zákaz nejen
nesnížil zisky majitelů restaurací, ba je naopak v mnoha případech zvýšil,
protože do restaurací začali více chodit nekuřáci a rodiny s dětmi.

Existují také data, která ukazují, že v zemích, kde
se podařilo omezit kouření, poklesl výskyt některých nemocí, které jsou s  kouřením spojeny. Lépe jsou na tom zásluhou
zákazu kouření na veřejných místech a v restauračních zařízení  zejména lidé, kteří sice nekouří, ale byli vystavováni
tabákovému kouři.

V českém kontextu jsou pikantní zejména argumenty o
svobodě. Naši bojovníci za svobodu uznávají totiž vesměs jen svobodu kuřáků
kouřit, kde chtějí, a také údajnou svobodu majitelů restauračních zařízení
rozhodovat o tom, zda se v „jejich“ zařízení bude kouřit.

O svobodě nekuřáků nebýt vystavován potenciálně smrtícím
účinkům tabákového kouře se u nás téměř nediskutuje. A když už ano, pak tak, že
přeci mají svobodu do restaurací, kde se kouří, nechodit.

Jenže restaurace, ač soukromě vlastněný podnik, není
v pravém slova smyslu soukromé zařízení, kde si majitel může dělat o chce.
Už teď existuje řada hygienických nařízení o tom, jak připravovat a skladovat
jídlo, či o tom, komu se smí a nesmí nalévat alkohol. Rozhodování o kouření,
které je o poznání nebezpečnější, než konzumace několik dní staré omáčky
přechovávané v mrazícím boxu, je zatím u nás ponecháno víceméně na
majitelích restaurací.

 Zákaz kouření v restauracích i jiných veřejných
zařízení je při existenci všech dat o hrozivých dopadech kouření opatření
natolik rozumné a logické, že se přímo nabízí, aby různé organizace sledující
korupci, mapovaly, jak bude který poslanec při projednávání zákona
argumentovat. Může být zejména zajímavé podívat se na náhlé změny v majetkových
poměrech těch, kteří budou argumentovat proti zákazu nebo navržený zákon
různými způsoby rozmělňovat. Když totiž někdo jedná evidentně proti rozumu,
dost často jsou za tím peníze.

Novinky, 30.1.2015

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..